Live acumGazda perfecta (r)
Prime Time 20:00iUmor

Calendar ortodox 6 decembrie. Sf Nicolae. Sărbătoare de cruce roșie! Ce trebuie să faci

În calendraul ortodox din 6 decembrie este mare sărbătoare de cruce roșie. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf Ierarh Nicolae sau Moș Nicolae, așa cum este cunoscut din bătrâni. Iată ce trebuie să faci în această zi.

sfantul nicolae 6 decembrie

În calendraul ortodox din 6 decembrie este mare sărbătoare de cruce roșie. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf Ierarh Nicolae sau Moș Nicolae, așa cum este cunoscut din bătrâni. Iată ce trebuie să faci în această zi.

Calendar ortodox 6 decembrie. Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. A fost călugăr și arhiereu. Acesta a îndurat multe suferințe pentru că propovăduia credința în Hristos: a fost bătut şi chinuit, apoi aruncat în temniţă, împreună cu alţi creştini.

A fost eliberat în vremea când Constantin a ajuns împăratul romanilor,împreună cu ceilalți credicioși întemnițați și a însănătoșit bolnavi.

În credința populară, Moș Nicolae este simbol al dărniciei, fiind întruchipat precum un bătrânel cu barbă albă, călare pe un cal alb, vestitorul iernii. Moș Nicoale sau Sf Nicolae mai este denumit popular și Sân` Nicoară, nume ce provine de la verbul grecesc nikaw - ”a învinge”. De aceea, Sân` Nicoară este victoria Binelui împotriva Răului, un latimotiv al tuturor legendelor care ne-au marcat existența.

Legenda lui Moș Nicolaie. Cum sunt pedepsiți copiii neascultători

De Moș Nicoale sau Sfântul Nicolae, sărbătoare de cruce roșie, există numeroase tradiții și superstiții

În Ardeal, fetele se pregătesc de cu seara din Ajun, când coc plăcinte. În case se pun crenguțe de pomi fructiferi la icoane care se păstrează până de Anul Nou. Se spune că va urma un an rodnic și bun, dacă crenguțele înfloresc până la Revelion. Din ele se fac sorcove, cu care se colindă în prima zi Noul An.

În Moldova și în Oltenia s-a păstrat obiceiul ca tinerele familii să aleagă pe Sfântul Nicolae ca protector al casei lor și să-i mulțumească pe 6 decembrie prin pregătirea unei mese cu mâncăruri de post, la care se adunau toate rudele, după ce era binecuvântată de un preot.

În Bucovina, se obișnuiește ca în ziua de Sf Nicolae să se facă parastas pentru cei care au murit înecați.

Pentru că Sf Nicolae este considerat ocrotitorul celor care călătoresc pe ape, cunoscute fiind minunile Sfântului de pe mare. Se spune că, odată, în drum spre Palestina, la Locurile Sfinte, prin rugăciune şi post a oprit o furtună dezlănţuită pe mare şi a salvat un corăbier de la înec.

Calendar ortdodox 6 decembrie Sfântul Nicoale. Ce trebuie să respecți în această zi

În ziua de Sf Nicolae, tradiția spune că nu ai voie să te cerți cu nimeni, nu ai voie să fii zgârcit, nu ai voie să uiți de cei săraci sau să speli. De asemenea, înainte de a pregăti ghetuțele de Moș Nicolae, trebuie să spui o rugăciune către el.

De asemenea, fiin sărbătoare de cruce roșie, muncile casei sunt interzise, altminteri e rost de ghinin și de boală.

În ajun de Moș Nicolae, copiii își lustruiesc ghetuțele pentru a primi cadouri de la bătrânelul cu barbă albă. Se spune că aceia care nu au fost cuminți primesc, în ghetuțe, în loc de darurim o nuia, care îi avertizează pe cei mici că trebuie să fie ascultători. Dacă această nuia va învlori până la Anul Nou, înseamnă că Moș Nicolae a fost iertător.

Calendar ortdodox 6 decembrie Sfântul Nicoale. Rugăciunea care se spune în această zi

Cel ce verși mir de mult preț la toată lumea și mie celui nevrednic și mai mult decât toți păcătos, dăruiește-mi că să-ți aduc ție cântare, Părinte Nicolae. Tu, că cel ce ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile că să cânt ție: Bucură-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credința către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe ține, sârguiește degrab a le ajută; izbăvește turmă lui Hristos de lupii cei ce o răpesc pe ea, și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește prin sfintele tale rugăciuni de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică; și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temnița și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic că, prin solirea ta, cu ajutorul, cu milă și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață lînă și fără de păcat, că să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească, și în partea de-a dreaptă, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicească. Amin.

Calendar ortodox 6 decembrie. În această zi de sărbătoare cu cruce roșie, mii de români își serbează onomastica. Vezi aici ce nume se sărbătoresc în această zi și ce mesaje, sms-uri și felicitări le poți trimite celor dragi.