Legenda lui Moș Nicolaie. În seara de 5 spre 6 decembrie, toți copii îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae. Acesta le lasă în ghetuțe, după cât de cuminți au fost copii, dulciuri sau nuiele.
Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendar, este praznuit la 6 decembrie.De origine grecească (Nikolaos), numele este format din două cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a învinge“), și laos, „popor“, putându-se tălmăci prin „obștească biruință“.
Moș Nicolae, sau Sfântul Nicolae, s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei din Asia. De mic copil, Sfântul Nicolae (în limba greaca înseamnă biruitor de popor) uimea cu minunile făcute, dovedindu- se un ales a lui Dumnezeu. După ce i-au murit părinții, Nicolae și-a împărțit toată averea săracilor și a ctitorit mănăstirea Sionului aflată lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim. În ultima parte a vieții sale, Sfântul Nicolae s-a retras la mănăstirea Sionului, unde a și fost înmormântat în anul 352 pe data de 6 decembrie. Opt ani mai târziu, împăratul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserică, în cartierul Vlaherne, cu hramul Sfântul Nicolae. Impraștiindu-se vestea că din mormântul său izvorăște mir, creștinii de pe tot pământul au făcut pelerinaje, vindecându- se de boli incurabile și având parte de tot felul de minuni.
Citeşte întreaga ştire:Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae. Ce se întâmplă cu copiii neascultători.
Ce cadou i se potrivește fiecărei zodii. Află care sunt cele mai potrivite cadouri de Moș Nicolae
Moș Nicolae 6 decembrie. Nuielușe și dulciuri pentru copii
Toți copii își pregătesc ghetuțele în nopatea de 5 spre 6 decembrie pentru a primi dulciuri de la Sf Nicolae. Cel mai iubit dintre Sfinți, colindă fiecare casă li răsplătește copii cuminți.
După cum spune legenda, cunoscută în întreaga lume, cei care au fost neascultători vor primi în locul dulciurilor nuielușe. Aceast obicei are originea într-o faptă reală a Sf Nicolae. Povestea străveche spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace din orașul în care locuia, aducându-le noaptea o pungă de galbeni, drept zestre, în timp ce fetele dormeau. Fetele stăteau într-o casă foarte sărăcăcioasă, iar tatăl lor se gândea chiar să-și vândă copilele pentru a se îmbogăți. Nici rugămintele și nici plânsetele celor trei fete nu l-au înduplecat pe bătrânul cel cu inimă rea. Sfântul Nicolae a auzit despre această nenorocire care se petrecea în orașul sau și noaptea, pe furiș, a aruncat o pungă cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Așa, fata a reușit să se mărite foarte repede. La fel a procedat Moș Nicolae și cu celelalte două surori în următorii doi ani și toate trei s-au măritat cu zestrea de la Sfântul Nicolae.
Citeşte întreaga ştire:Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae. Ce se întâmplă cu copiii neascultători