Antena Căutare

Calendar ortodox 6 octombrie. Sărbătoare de cruce neagră azi! Ce sfânt mare e

În calendarul ortodox din 6 octombrie este mare sărbătoare de cruce neagră. Biserica Ortodoxa Română îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Ce nu ai voie să faci sâmbătă și ce trebuie să știi.

calendar ortodox 6 octombrie sarbatoare cruce neagra sfantul apostol toma

În calendarul ortodox din 6 octombrie este mare sărbătoare de cruce neagră. Biserica Ortodoxa Română îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Ce nu ai voie să faci sâmbătă și ce trebuie să știi.

Sfântul Apostol Toma, supranumit "Geamănul", este unul din Sfinții Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. El este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 6 octombrie și împreună cu ceilalți apostoli pe 30 iunie la Soborul Slăviților și Drept-lăudaților Doisprezece Apostoli ai lui Hristos.

Sfântul Toma este numit ocrotitorul întârziaților, este bine de precizat că nu este ocrotitor al celor care întârzie din comoditate, ci din dumnezeiasca rânduială.

Calendar ortodox 6 octombrie. Sărbătoare de cruce neagră azi! Ce sfânt mare e

Calendar creștin ortodox 6 octombrie. Sfântul Apostol Toma

Apostolul Toma s-a născut în Pansada, un oraș galileean și a fost pescar. Auzind vestea cea bună a lui Iisus Hristos, el a lăsat totul în urma sa și l-a urmat pe Mântuitorul. Apare astfel în lista de Apostoli din Matei 10, 3 și Faptele Apostolilor 1, 13.

Despre apostolul Toma, prăznuit pe 6 octombrie, Sfântul Evanghelist Ioan povestește reacția ucenicilor, atunci când Mântuitorul le-a spus că se va întoarce în Iudeea: „Înțelinătorule, acum căutau iudeii să Te ucidă cu pietre, și iarăși Te duci acolo?”. Toma însă le-a spus celorlalți ucenici: „Să mergem și noi și să murim cu El”.

În conformitate cu Sfânta Scriptură, Sfântul Apostol Toma nu a crezut relatările celorlalți ucenici despre Învierea lui Iisus Hristos: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”.

Calendar ortodox 6 octombrie. Sărbătoare de cruce neagră azi! Ce sfânt mare e

În a opta zi de la Înviere, Domnul s-a arătat Apostolului Toma, aflat împreună cu ceilalți, și i-a arătat rănile sale. „Domnul meu și Dumnezeul meu”, a strigat Apostolul „Toma, fiind odată mai slab în credință față de ceilalți apostoli”, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, „prin Harul lui Dumnezeu, a trudit cu mai mult curaj, cu mai mult zel și fără odihnă decât toți ceilalți, astfel încât a propovăduit aproape peste tot pământul, netemându-se să ducă Cuvântul lui Dumnezeu popoarelor sălbatice”.

Sfântul apostol Toma este descris în unele icoane drept numesc „Toma necredinciosul”. El este cel care, prin Pronie Dumnezeiască, nu a ajuns odată cu Apostolii la Adormirea Maicii Domnului ci mai târziu. I-a rugat pe aceștia să deschidă mormântul Maicii Domnului, ca să poată să iși ia rămas bun de la ea; au găsit însă mormântul gol, căci Ea fusese luată cu trupul în Cer.

Sfântul Apostol Toma a fost întemnițat, torturat, și în final, fiind străpuns cu cinci sulițe, el s-a dus la Domnul. O parte din moaștele Sfântului Apostol Toma sunt în India, în Ungaria și la Muntele Athos.

Numele Apostolului Toma este asociat cu icoana arabă a Maicii Domnului (6 septembrie).

Calendar ortodox 6 octombrie, sărbătoare de cruce neagră. Ce trebuie să știi

Sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit.

Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători.

Potrivit doxologia.ro, sărbătoarea de cruce neagră nu impune restricții importante. Unii reprezentanți ai Bisericii susțin chiar că nu este obligatoriu să ţinem sărbătorile cu cruce neagră.

În calendarul ortodox din luna octombrie credincioșii vor avea o mare sărbătoare, Sfânta Parascheva, prăznuită pe 14 octombrie.

Cum este corect: ”mi-ar PLĂCEA să vin cu tine” sau ”mi-ar PLACE să vin cu tine”? Greșeala pe care mulți români o fac... Calendar ortodox 6 octombrie. Sărbătoare! La mulți ani celor ce-i poartă numele...
Top 5 cele mai frumoase locuri din Europa în 2023. Ce să vizitezi anul acesta
Este perioada ideală pentru a-ți pune la punct planurile pentru următoarea vacanță. Noi...
Horoscopul zilei de 27 martie 2023. Gemenii sunt cu capul în nori. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 27 martie 2023 aduce schimbări în viețile celor mai mulți antivi din...
Parteneri
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x