Antena Căutare

Ce mancam si ce bem in zilele de canicula

Pentru a trece mai usor peste toate inconvenientele create de caldura insuportabila, trebuie sa ne hidratam si sa ne hranim corespunzator.



Alimente recomandate


Trebuie sa ne compunem meniuri usoare si, cel mai important, sa nu excludem nicio masa. Cele mai bune alimente in zilele caniculare sunt legumele, fructele si produsele lactate (branza telemea, branza de vaci, iaurt, lapte batut). Laptele dulce este foarte important in dieta anticanicula, deoarece va sustine echilibrul calciu-magneziu, care are de suferit din cauza transpiratiei abundente.

Si branza telemea reechilibreaza aportul de sodiu pe care organismul il pierde prin procesul de transpiratie. Pentru a ne mentine si procentul de glucide in organism, trebuie sa consumam cat mai multe cereale, orez si porumb. Carnea recomandata este cea de pui, peste sau de vita, fiarta sau preparata la gratar. Carnea de peste este mai usor de digerat decat carnea de pui, deoarece nu contine tesut colagen fibros.

Totodata, pestele are un continut scazut de grasimi si o cantitate mare de apa in comparatie cu celelalte sortimente de carne. Foarte indicate sunt si fructele de mare, bogate in substante proteice si o cantitate redusa de lipide. Nutritionistii ne recomanda sa consumam si fasole verde, ciorba, salata sau garnitura cu marar usor inabusita cu usturoi.

Ciocolata este si ea recomandata, de preferat fiind cea cu un procent mare de cacao, de cel putin 50%, deoarece contine magneziu si antioxidanti. La salate, cel mai indicat este uleiul de masline extravirgin, iar supele (de rosii cu fidea, de castraveti si marar) reprezinta alimentul optim in zilele toride.

Alimente interzise

Sunt interzise carnea de porc, mezelurile (salamuri si afumaturi), preparatele fast-food si conservele, dar si untul, margarina sau branza topita. Ouale trebuie consumate cu prudenta, numai cele foarte proaspete si nu mai mult de patru pe saptamana. De evitat sunt si inghetata, produsele de patiserie sau prajiturile cu crema.

Ce bem?

Pentru o hidratare cat mai buna a tesuturilor sunt indicate lichidele la temperatura camerei. Se recomanda un aport zilnic de lichide, de preferinta apa plata, de minimum doi litri. Sunt indicate si ceaiurile de plante (ceai verde, de coriandru, rozmarin sau busuioc), care au un efect racoritor si contin multe vitamine, dar si sucurile naturale de fructe.

Socata este o alta bautura recomandata deoarece favorizeaza procesul de transpiratie si detoxifiaza organismul. O alta bautura benefica pentru organism pe timp de canicula este limonada. Se prepara foarte usor, din sucul catorva lamai, apa plata si miere. Ea ajuta la mineralizarea organismului, deoarece lamaile contin calciu, fosfor si magneziu, minerale care se pierd prin transpiratie. Alcoolul este total interzis, inclusiv berea, deoarece favorizeaza deshidratarea.

Se vor evita si bauturile cu un continut ridicat de cafeina sau zahar (sucuri racoritoare sau carbogazoase), din cauza efectului diuretic. Interzisa este si cafeaua, deoarece are un continut bogat de zaharoza si cafeina: zaharoza ne fura apa din organism, iar cafeina are un efect diuretic. Nici bauturile energizante din magazine nu sunt recomandate in perioadele de canicula, deoarece contin substante stimulante, foarte mult zahar, care scoate apa din celulele organismului, dar si cafeina, care este interzisa in zilele toride.

In plus, cu atat mai mult in perioadele caniculare, bauturile energizante sunt total contraindicate persoanelor care sufera de anemie sau de probleme cardiovasculare, deoarece duc la cresterea brusca a tensiunii arteriale.

Trei mese obligatorii pe zi

Oricarei persoane i se recomanda pe timp de canicula sa respecte cele trei mese pe zi, micul dejun fiind cea mai importanta masa. Iata un exemplu de meniu pentru care poti opta in zilele toride:
Micul dejun: cereale cu lapte, un pahar de iaurt, paine, branza proaspata de vaci, o leguma la alegere.
Pranz: o supa de legume, legume la gratar, salata mixta care sa contina fasole verde, cateva bucati de nuci si iaurt.
Cina: piept de pui la gratar si o garnitura de fasole verde cu usturoi, gatita la aburi.

Sursa: Revista Felicia
foto: countryliving.com

Articolul continuă după reclamă
Invingeti temerile care va pot strica vacanta!... Reteta zilei: Salata de pui la cuptor, in 15 minute...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x