- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Afla in continuare raspunsuri de la doctor Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica-ginecologie, de la Spitalul Clinic Polizu.
Cat dureaza sarcina?
Perioada sarcinii se calculeaza incepand din prima zi a ultimei menstruatii. Asta inseamna aproximativ 280 de zile sau 40 de saptamani. De ce se ia in calcul data ultimei menstruatii? Pentru simplul fapt ca aceasta poate fi precizata cu certitudine, pe cand momentul exact al fecundatiei este foarte rar cunoscut. Pornind de la prima zi a ultimei menstruatii se poate chiar calcula data aproximativa a nasterii. Formula este urmatoarea: ziua ultimei menstruatii + 10/luna ultimei menstruatii + 9/anul ultimei menstruatii + 0. Exemplu: data ultimei menstruatii: 04.02.2000. Calcul: 04 + 10/02 + 9/2000 + 0 = 14.11.2000. La aceasta data se adauga o marja de +/- 7 zile.
Cand este necesara prima consultatie?
In majoritatea cazurilor, femeile afla ca sunt insarcinate dupa ce efectueaza un simplu test de sarcina. Acesta poate fi pozitiv la 14-15 zile dupa fecundatie. De aceea, testul de sarcina poate fi efectuat la una-doua zile dupa intarzierea menstruatiei. In mod normal, nu trebuie sa alergi la medic imediat dupa ce ai facut testul de sarcina si rezultatul a iesit pozitiv. Prezentarea la medic este utila si necesara la cinci-sase saptamani de sarcina. Acesta este momentul cand se poate observa ceva la ecografie. Activitatea cardiaca a viitorului fat este vizibila ecografic incepand din a 21 zi de viata.
Ce se intampla la prima consultatie?
- Realizarea unei fise medicale ce cuprinde: datele personale ale gravidei, data ultimei menstruatii, antecedente medicale, eventual boli genetice si alte boli grave in familie.
- Examen clinic ginecologic, asociat cu controlul greutatii corporale, al tensiunii arteriale, test de urina, analize de sange.
- Ecografie vaginala care permite masurarea si vizualizarea uterului, colului uterin si a embrionului.
- Recomandari generale cu privire la desfasurarea sarcinii, urmatorul control medical, alimentatie, activitate fizica.
De cate ori trebuie consultat medicul?
In mod normal, gravida trebuie sa se prezinte la medic o data pe luna. Cu exceptia sarcinilor complicate sau cu riscuri: gravide care sufera de diabet, hipertensiune arteriala, tulburari de dezvoltare a fatului, antecedente de avort spontan sau sarcini multiple. In ultima luna de sarcina, consultatia este necesara saptamanal.
Citeste continuarea pe Jurnalul National!
VIDEO! Vezi reclama de Craciun care a strans 500.000 de vizualizari in cateva ore... FOTO! Cum sa faci oul ochi perfect, dupa reteta lui Gordon Ramsay...