Fermierii din tarile care produc cacao nu primesc, din partea guvernelor, stimulentele necesare pentru replantarea arborilor de cacao - o sarcina care, de cele mai multe ori, inseamna mutarea intr-o alta padure si apoi o asteptare de trei - cinci ani pana la maturizarea primei recolte.
Fermierii africani, care se ocupa de plantatiile de cacao, au o speranta de viata de 56 de ani, iar copiii lor prefera slujbele de la oras, muncilor istovitoare de aceste plantatii, ce ofera si o asa de mica rasplata.
„Cealalta provocare este ca acest produs concureaza pentru spatiul agricol cu altele, precum uleiul de palmier - care se cere din ce in ce mai mult pe piata de biocarburanti", a explicat Thomas Dietsch, director de cercetare si ecosisteme din cadrul Organizatiei Earthwatch.
„Consumul de ciocolata creste mai repede decat productia de cacao si nu este sustenabil", a spus Tony Lass, presedintele Cocoa Research Association.
Situatia s-ar putea agrava si mai mult, specialistii sustinand ca solurile din plantatiile traditionale de cacao din Africa se degradeaza rapid.
"Productia va scadea atat de mult in urmatorii 20 de ani, incat nu vom mai vedea niciun baton de ciocolata in automatele de gustari - decat, poate, daca ele vor fi facute din roscove in loc de ciocolata", a declarat ciocolatierul londonez Marc Demarquette.
Unii cred, insa, ca iubitorii de ciocolata vor "salva" de la disparitie industria ciocolatei. Acest lucru ar fi posibil prin acceptarea unui pret oricat de mare pentru desertul lor preferat.
Un purtator de cuvant al celebrului producator de ciocolata Cadbury a sugerat ca o eventuala penurie a acestui produs ar putea fi evitata cu ajutorul unor initiative ale Organizatiei Mondiale a Comertului.