Astfel, daca parintii obisnuiesc sa fumeze in fata copilului sau consuma in mod frecvent bauturi alcoolice, ii transmit acestuia ideea ca acesta este tipul de comportament care ii defineste si reprezinta pe adulti.
In urma cu cativa ani, un studiu din Marea Britanie ii indemna pe copii sa se joace cu papusi si sa intre intr-un magazin cu lucruri pentru personajele lor, pentru a le cumpara hainute, masina, tacamuri si orice ar crede ei de cuviinta. Aproape toti copiii ai caror parinti erau fumatori au cumparat si pachete mici de tigari motivand ca "un barbat adevarat trebuie sa fumeze" sau ca "Barbie fumeaza o tigara la cafea".
Parintii au fost foarte surprinsi de rezultat, in special ca pruncii aveau 3-4 ani, insa adevarul este ca cei mici observa rapid astfel de lucruri, le analizeaza si apoi sunt curiosi sa le puna in practica. Mai intai prin joaca si apoi concret. Dorinta copiilor este aceea de a intra in lumea adultilor, de a se bucura de libertate si toate privilegiile pe care simt ca inca nu au, de aceea ei asociaza astfel de obiceiuri cu un comportament spre care trebuie sa tinda.
Nu e de mirare ca un alt studiu recent realizat tot in Marea Britanie a scos la iveala faptul ca 80% dintre fumatori au inceput sa fumeze inainte de varsta majoratului, multi dintre ei in jurul varstei de 13-14 ani.
Desigur ca si anturajul poate juca un rol foarte important, insa cei care provin din familii de fumatori sunt de doua ori mai inclinati spre acest obicei decat copiii ai caror parinti nu fumeaza. Mai mult, daca un tanar nu a fumat pana la 20 de ani, sansele ca el sa se apuce mai tarziu sunt din ce in ce mai slabe pe masura ce inainteaza in varsta.
Foto: newshealth.net
VIDEO! Muzzy, prietenul copiilor: celebrul curs multilingvistic, acum si in Romania... Cool? Papusa Barbie, "o fata rea" care trebuie sa se epileze pe picioare...