Sinonim cu liniștea, relaxarea și confortul, dormitorul este spațiul destinat odihnei. Somnul fiind extrem de important pentru sănătatea oricui și de aceea, dormitorul trebuie să fie amenajat cu atenție pentru a fi confortabil, relaxant şi odihnitor în acelaşi timp. Felul în care este mobilat și decorat poate să influențeze foarte mult atât calitatea somnului, cât și starea psihică.
Cromatica este cel mai important aspect pentru a crea o atmosferă relaxată într-o locuință. Culorile joacă un rol deosebit de important în viaţa noastră și în design-ul interior, deoarece influenţează direct starea de spirit, comportamentul și gândurile. Fiecare dintre noi are un spectru personal al culorilor preferate şi al culorilor considerate nepotrivite.
O locuință este frumoasă și pentru că oamenii care locuiesc în ea, își pun personalitatea în culorile pe care le aleg pentru decor. Alegerea unor combinații de culori este întotdeauna o adevărată provocare. Culoare are puterea de a schimba forma și dimensiunea pieselor de mobilier, precum și forma și dimensiunea camerei în sine.
În afara criteriilor estetice, de modă sau personalitate în alegerea culorilor, ar trebui să se țină seama de:
- Lumina din cameră - Culorile arată diferit în lumina naturală și în lumina artificială. De aceea, dacă ai camere cu ferestre mari și multă lumină naturală, poți alege culori mai tari și mobila sau accesoriile în culori mai închise. Pentru camerele mici și întunecoase e bine să alegi nuanțe deschise, care să dea impresia de spațiu.
- Scopul camerei - Dacă vrei să amenajezi un spațiu destinat exclusiv relaxării, atunci probabil vei opta pentru culori relaxante. În schimb, dacă vrei să aprinzi pasiunea în dormitor și să mergi pe un design romantic, culori precum roșu, roz sau portocaliu, cu tonuri calde, vor crea acest aer intim în dormitorul tău.
- Alege culori neutre nu culori la modă - Nu trebuie să ții cont de ce e la modă pentru că la anul culoarea aleasă s-ar putea să nu mai fie în tendințe, e mai bine să ții cont de preferințele personale și să alegi culori neutre (alb, negru, gri, crem) mai ușor de asortat. Acestea se potrivesc în orice combinație și pot fi folosite în special ca accente. Albul este recomandat pentru tavane, facând camerele să pară mai inalte.
- Alăturarea culorilor „la modă” nu este întotdeauna pe placul tuturor proprietarilor, de aceea pentru situațiile în care culoarea aleasă ajunge să fie copleșitoare, ar trebui temperată cu orice culoare adiacentă, de același nivel în diagrama culorilor.
- Pentru a obține o schemă coloristică armonioasă, se recomandă să folosești culori din aceeași familie de culori și în proporții corecte, întâi de toate trebuie identificată culoarea principală, apoi cea secundară și apoi cea care va fi folosită pentru accente de culoare.
Alegerea culorilor pentru dormitor
Alegerea culorilor în dormitor este mai importantă decât crezi, culorile ne afectează starea emoțională, psihică și chiar fizică, iar în dormitor culorile trebuie să te relaxeze, să te calmeze și să te îmbie la odihnă. Chiar dacă ești un mare fan al culorilor puternice și pline de energie – roșu, galben sau portocaliu – e recomandat să le folosești în doze mici în spațiul în care dormi, pentru că în loc să te calmeze și să te ajute să dormi, te vor agita.
Pentru ca dormitorul în care îți petreci cel puțin opt ore în fiecare noapte să fie cadrul ideal pentru somn, este necesar să alegi pentru decorarea și amenajarea lui nuanțe relaxante, care oferă o stare de bine. Alege în special culori pale, naturale, culori relaxante, naturale, calde: verdele greenery sau oliv, gri deschis, roz sau galben pai, crem, bej, bleu sau nuanțe pastel. Le poți utiliza pentru a zugrăvi pereții, dar și pentru accesoriile din încăpere: perdele, draperii sau covoare. Dacă zugrăvești în culori neutre, poți schimba oricând aspectul dormitorului schimbând covorul, draperiile, așternutul sau decorațiunile. E foarte ușor să adaugi o pată de culoare prin achiziționarea unor paturi de dormitor cu tăblie tapițată în culori mai aprinse și pe care să o poți schimba atunci când vrei să faci un refresh dormitorului.
Cromatica unui dormitor este organizată, de regulă, în jurul unei sigure culori, cu câteva accente. Practic respectă regula 60/30/10: 60% reprezintă culoarea dominantă (cea de pe pereți, o nuanță mai deschisă), 30% culoarea secundară (cea de pe mobilă și parchet, o nuanță mai închisă) și 10% culoarea accent (cea de pe decorațiuni, o nuanță mai puternică).
Chiar dacă alegi doar culori relaxante pentru locuință, e important să acorzi atenție și modului în care le dozezi și le combini. Pentru a genera o atmosferă cât mai lipsită de stress, mizează pe o cromatică simplă, alcatuită din două, maxim trei culori. Sfatul nostru este să alegi o nuanță dominantă pentru pereți și una, până la două culori complementare pentru mobilier și accesorii.
Cum alegi culoarea mobilei
Pentru ca dormitorul în care îţi petreci cel puţin opt ore în fiecare noapte să fie cadrul ideal pentru somn, este necesar să alegi pentru decorarea şi amenajarea lui nuanțe relaxante, care oferă o stare de bine. Atunci când te gândești la nuanțele pe care urmează să le folosești la amenajarea locuinței, ține cont și de culoarea mobilei. Pentru un plus de volum și luminozitate al încăperii, mobilierul pe finisaj alb - alb simplu, natural, sau alb cu patină aurie / argintie, este cel mai potrivit și, contrar așteptărilor, este foarte ușor de accesorizat, de întreținut și curățat, fiind recunoscut pentru rezistența în timp la uzură.
- Nuanțele pe care le are materialul întrebuințat trebuie să fie alese cu grijă, cele mai indicate fiind cele mai luminoase și deschise. Culorile închise tind să întunece încăperea și să emane o atmosferă apăsătoare, ceea ce nu este deloc potrivit pentru o atmosferă benefică și relaxantă.
- Alege pentru dormitorul matrimonial paturi de dormitor tapițate, eventual cu tăblie, care vor aduce un grad sporit de confort și eleganță. Plus că materialele textile vin într-o gamă variată de culori și texturi.
- Revine cu insistență culoarea lemnului natur, după ce multă vreme a fost promovată colorația vie și strălucitoare a melaminei. Alege mobilă în culori cireș, fag sau nuc, iar pentru o cameră mai mare chiar și wenge.
Bătălia cromatică pentru un dormitor relaxant
Culorile trebuie să fie calde relaxante, să te îmbie la somn și odihnă și nu să-ți atragă atenția.
Culorile deschise fac ca spațiul să pară mai mare decât ar fi în realitate, spre deosebire de culorile închise care întunecă spațiul și-l micșorează. Culorile închise sunt puternice și atrăgătoare, însă trebuie evitate în dormitoarele mici. Se potrivesc foarte bine în camerele spațioase, cu multă lumină naturală și în dormitoarele mari cu pat matrimonial și mobilier contemporan. Creează un joc de culori prin alternarea culorilor puternice, aflate pe obiecte mici precum perne decorative, cu zone mari acoperite de culori șterse.
- Specialiștii au constatat despre culoarea roz că are efect calmant și poate elimina stările de nervozitate și agresiune, de aceea este bine să fie folosită pentru dormitor. Este o culoare calmă, ce simbolizează romantismul, dragostea și sensibilitatea. Foarte în tendințe rozul prăfuit este o nuanță delicată, romantică și relaxantă, ideală pentru un dormitor amenajat în stilul shabby chic. Culoarea poate fi îmbinată cu oliv sau navy pentru un efect deosebit.
- Albastrul este una dintre culorile potrivite pentru dormitor, având în vedere că reușește instant să inducă o stare Zen. Este asociat cu cerul senin și cu apa curată și vindecătoare. Nu toate nuanțele au însă același efect, ar trebui evitate cele vibrante și alese cele pastelate. Aceste nuanțe te ajută să scapi de stres, de stările de nervi, are un efect terapeutic deosebit înainte de culcare. Este o culoare perfectă și pentru lenjeria de pat.
- Obținut din roșu si albastru, mai ales atunci când cantitatea de albastru este mai mare decât cea de roșu, violetul devine o culoare Yin, ce poate fi folosită în dormitor. Este asociat cu prosperitatea și motivarea și ajută la meditare. Violetul este o culoare versatilă, putând lua nuanțe de levanțică, de liliac sau de prună. Va arăta foarte bine și în accente, de exemplu, perne decorative, perdele, flori.
Pentru cei nonconformiști culoarea 2018 ultra violetul, chiar dacă pare o nuanță complicată, poate fi combinat cu o paletă relativ generoasă de culori. Poate fi folosit în decorul pereților în dormitor și va fi o culoare care va umple spațiul de energie. Cea mai plăcută combinație a ultra violetului este cu griul, are efecte spectaculoase alături de alb și negru și crează efecte cromatice contrastante alături de galben
- Tonurile pământii în dormitor, precum bejurile și cremurile, pot crea o stare de bine și au un efect odihnitor asupra psihicului. Cremurile, bejurile si auriul sunt culori pozitive și exprimă eleganța, bogația și prosperitatea. Echilibrează energiile din casă și atrag faima. Sunt nuanțe vesele, ce exprimă fertilitatea și stimulează bucuria, creativitatea și norocul. Tonurile calde de bej și maroniu pentru pereți se potrivesc cu mobilierul din lemn sau lemn alb modern. Astfel de combinații sunt atemporale.
- Galbenul este o culoare cu impact pozitiv asupra psihicului, care transmite la nivel vizual o atmosferă de vacanță, de vară și mult soare. Astfel, dormitorul va fi luminos, aerisit, dar și primitor și „călduros”. Dar cel mai important este că galbenul poate fi ușor „asortat” cu alte nuanțe care se regăsesc în mod normal într-un dormitor, cum ar fi wenge sau maro (mobilier).
- În arta Feng Shui, albul reprezintă echilibrul. Este o culoare activă, favorizează energia chi și poate fi folosită în întreaga locuință, sugerând puritatea și atrăgând încrederea și lumina. Sugerează inocența și spiritualitatea și stimulează creativitatea. Se recomandă utilizarea lui alături de culori calde.
- Verdele este o culoare reconfortantă și plăcută care induce o stare de echilibru, liniște și pace, având asupra oamenilor un efect asemănător naturii. Tonurile de verde, în special oliv, reușesc să aducă liniște și armonie până și celei mai tensionate persoane. În schimb efectul unui verde-smarald este stimulator, creând senzația de mai multă energie. De aceea, e bine să creezi jocuri cromatice prin folosirea mai multor nuanțe de verde, pentru a obține un efect care să stimuleaze simțurile. Folosește combinația de verde alături de maro și vei obține mai multă eleganță