Antena Căutare

Cum inveti copilul sa nu mai fie egoist

Pana la o anumita varsta, egoismul este ceva normal, care ajuta la o dezvoltare armonioasa. Copilul se bucura de intreaga atentie a parintilor sai, de grija si protectia lor si invata sa ceara simplu si raspicat sa i se implineasca nevoile.

Cand celui mic ii este foame, el plange. Cand vrea sa fie schimbat, la fel. Daca se simte singur sau neglijat, isi va atentiona parintii. Sunt lucruri pe care le face firesc, din instinct si pe care adultii le fac pentru el la fel de firesc si cu multa dragoste.

Dupa varsta de 2-3 ani insa, copilul incepe sa inteleaga faptul ca exista anumite conditionari, ca nu poate face ce vrea, cand vrea si nici nu poate obtine absolut tot ce isi doreste. Daca in viata lui apare un fratior sau o surioara, cu atat mai mult se va confrunta cu faptul ca trebuie sa imparta atat casa si jucariile cu altcineva, dar mai ales timpul si afectiunea parintilor.

Invata-l sa nu ia ce nu ii apartine

Cand cel mic se razvrateste sa imparta ceva cu altcineva, pentru inceput este mai indicat sa il distrageti de la sursa de nemultumire. Daca vede la fratiorul sau o jucarie si vrea sa i-o ia in mod direct si egoist, ati putea sa il luati pur si simplu din locul in care se joaca impreuna si sa ii vorbiti sau sa ii aratati altceva.

Articolul continuă după reclamă

Probabil va fi greu sa il obisnuiti, inca de la inceput, sa aiba rabdare si sa inteleaga ca si altcineva poate avea nevoi, ca si el. Se va obisnui cu ideea ca poate fi fericit si fara sa obtina lucruri care nu ii apartin sau ca, daca este cuminte, poate primi mai tarziu ceea ce isi doreste.

Deprinderea empatiei

Basmele in care se gasesc personaje negative sau pozitive conturate destul de clar nu sunt doar o forma de amuzament, ci si de educare. Copilul invata despre diferite tipuri de comportament, dar si consecintele pe care le implica.

Totodata, apropiindu-se de personajele pozitive, afland de greutatile prin care au trecut, dar si de ajutorul primit de la prieteni de nadejde, el afla ca in viata trebuie sa fii prietenos bun, sa ii ajuti pe cei din jur. Incercati sa discutati cu el despre aceste valori importante, iar in momentul cand va refuza sa se gandeasca la nevoile altuia, amintiti-i de eroii sai preferati si despre cum ar trebui sa se comporte.

Incercati totusi sa nu il provocati si sa nu il faceti gelos. In momentul cand cel mic se plange de faptul ca fratele sau sora lui primeste mai multa atentie, ganditi-va sincer daca nu l-ati pus pe un plan secund, fara sa realizati.

Foto: annpleshettemurphy.com

Reteta: Lupi de mare in sos picant... Elemente de baza in designul unui dormitor contemporan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x