Antena Căutare

Cum sa iti infrunti teama de a vorbi in public

Se intampla sa refuzi sa iei parte la unele evenimente de teama de a nu fi nevoit sa vorbesti in public? Sau te inrosesti si ai senzatia ca nu mai ai aer atunci cand trebuie sa argumentezi ceva in fata altor persoane? Este o reactie naturala, dar e important sa o infrunti pentru ca poti pierde numeroase ocazii de a te afirma.

Toti avem emotii atunci cand trebuie sa vorbim unui grup de persoane si ne punem intrebari daca vom putea merge pana la capat sau daca vom reusi sa captam atentia interlocutorilor. Exista insa multe persoane care se emotioneaza foarte tare atunci cand trebuie sa sustina un mic discurs in public.

Pierd sirul ideilor, se balbaie sau au senzatii de genul paloare, roseata, tremur al mainilor, senzatie de gol in stomac, nod in gat, transpiratie excesiva, senzatie de sufocare, tahicardie. Unii incearca sa evite situatiile de acest gen, altii nu dorm noaptea facandu-si griji in legatura cu acel eveniment. La altii teama apare doar cand trebuie sa vorbeasca in fata unui grup de oameni necunoscuti, nu si fata de prieteni sau persoane cunoscute.

Evita sa te concentrezi asupra emotiilor

Din cauza acestei frici poti pierde multe oportunitati si ocazii de a te afirma. Unii oameni pierd avansari la serviciu sau slujbe pe care si le doresc, doar din cauza ca acestea implica vorbitul in public. Frica este o reactie naturala la o serie de stimuli, insa conteaza cum o interpretezi.

Articolul continuă după reclamă

Teama de a vorbi in public, in timpul discursului te impiedica sa te concentrezi suficient la ceea ce ai de spus, iar atentia ta se indreapta asupra propriilor senzatii corporale. Incercarea de a le ascunde, din teama de penibil si ingrijorarea ca ceilalti observa emotia si isi formeaza o parere proasta, nu face decat sa amplifice aceste stari, care intensifica frica.

Cateva solutii are te ajuta sa-ti depasesti emotiile

Confrunta-ti frica, recunoaste problema si incearca sa o intelegi.

In cazul unui discurs, exerseaza in fata prietenilor sau a familiei, pentru a te obisnui.Inainte de a incepe sa vorbesti inspira adanc si expira lent si imagineaza-ti ca odata cu evacuarea aerului din plamani, elimini si emotiile. Acest lucru te va relaxa.

Concentreaza-te pe ideile pe care vrei sa le transmiti, si nu pe parerea pe care o au ceilalti despre tine. Majoritatea manifestarilor tale emotionale nici nu sunt observate de auditoriu si, in plus, majoritatea persoanelor au trecut cel putin o data printr-o astfel de situatie.

Realizeaza contactul vizual cu persoanele carora te adresezi
Ignora aceste manifestari fiziologice, pentru ca dispar de la sine, pe masura ce te obisnuiesti cu situatia. Daca acorzi prea mare atentie starilor tale, incercand sa le ascunzi, iti provoci mai multa anxietate si pierzi timp, energie, resurse.

Accepta-ti frica si incearca sa-i faci fata, deoarece este un fenomen normal.

Expune-te progresiv la astfel de situatii, pana reusesti sa vorbesti in fata unui grup de oameni necunoscuti. Bucura-te de fiecare reusita. Emotiile nu vor disparea definitiv, insa mergi mai departe si nu te descuraja. Vorbeste calm si nu te grabi, chiar daca vrei sa scapi cat mai repede.

Cauta sa ai asteptari realiste si nu te lasa dezamagit de eventualele esecuri, stiind foarte bine ca „omul invata din greseli".

Gandeste pozitiv si ai incredere ca vei reusi.

Frica intretine senzatiile neplacute. Daca te concentrezi asupra batailor inimii sau asupra ritmului respiratiei, tinzi sa-ti tii respiratia, si apare astfel senzatia de sufocare, care iti mareste teama. Daca te gandesti la faptul ca ai rosit si incerci sa ascunzi acest lucru, risti sa atragi mai tare atentia asupra ta sau sa rosesti si mai tare gandindu-te ca ceilalti au observat. Aceste manifestari te fac sa eviti in viitor situatiile care le-au provocat. Evitarea insa agraveaza aceste probleme.

Citeste si revista Felicia!

Foto: wordsinwriteorder.com

VIDEO! Unu din trei copii nascuti in Romania sufera de sevraj... VIDEO! Expozitie de tatuaje la Sibiu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x