Animalele ca tratament
In ultima decada, studii repetate au aratat faptul ca prin contactul cu caini sau pisici, oamenii isi imbunatatesc sistemul imunitar, le scade tensiunea arteriala, se simt incurajati sa faca miscare, li se imbunatateste stima de sine si sunt mai protejati in fata depresiei. Aceasta relatie scade de asemenea riscul de a suferi de boli de inima, ajuta copiii sa se protejeze in fata unor boli ca astm si alergii si imbunatateste conditia fizica si psihica a persoanelor in varsta.
Si aici ar trebui sa intervina reciprocitatea, pentru ca si oamenii pot fi la fel de benefici prietenilor lor necuvantatori. A mangaia un caine sau o pisica poate reduce presiunea sanguina si nivelul de anxietate in animale, dar si declanseaza productia de serotonina si dopamina ce le confera o stare de bine, relaxare, siguranta.
Doze zilnice de iubire
Pentru a simti o legatura puternica, animalul trebuie sa asocieze in mod direct o activitate cu stapanul. De aceea, el se va atasa mai repede de o persoana care iese cu el la plimbare si se joaca in mod regulat cu el. A-l hrani si a-l ingriji sunt lucruri esentiale, insa pentru stabilirea unei relatii de afectiune, momentele petrecute impreuna sunt cele care conteaza.
Pentru a te bucura din plin de beneficiile acestor momente de joaca, acorda-i pentru cateva minute toata atentia animalutului tau si tine cont si de rasa, temperamentul sau. Unor caini le place foarte mult sa alerge, altora sa aduca inapoi lucruri, de aceea tine cont si de predispozitia sa.
Mangaierile sunt de asemenea importante. Invata ce ii place animalului tau: majoritatea tolereaza imbratisarile si saruturile, dar nu iubesc neaparat acest tip de afectiune. In cazul cainilor, scarpinatul pe spate sau burta pare sa functioneze in majoritatea cazurilor, iar pisicile prefera mangaierile pe frunte, gat si ceafa.
Nu trebuie insa sa existe o regula in privinta momentelor de afectiune. Ele pot avea loc oricand, in acest fel animalul simtind ca este iubit pur si simplu, ca lucrurile bune se intampla in momente aleatorii si ca nu este doar recompensat pentru ca a fost cuminte in restul de zilei de exemplu.
Foto: wormsandgermsblog.com
Despre criza varstei de 20 de ani... Impletiturile determina caderea parului...