Antena Căutare

Cum se impart responsabilitatile in cuplurile cu copii?

In ziua de azi, se pune din ce in ce mai mult accent pe nevoile copiilor. Sunt studii tot mai numeroase care se efectueaza pentru a se stabili cele mai bune metode de educatie si ni se repeta aproape obsesiv ca trebuie sa petrecem mai mult timp cu cei mici.

Cu toate acestea, in ciuda eforturilor facute de specialistii in domeniu, realitatea este ca oamenii sunt destul de individualisti si ca va trebui sa treaca destul de mult timp pentru ca lucrurile sa se schimbe.

Chiar daca feminismul a facut ca femeia sa aiba un rol tot mai activ in societate si i-a schimbat din statut, sunt lucruri puternic inradacinate in mentalitatea oamenilor, atat in cea a barbatilor, cat si a femeilor, care vor avea nevoie de alte generatii pentru a le indeparta.

Unul dintre ele este impartirea datoriilor de parinti. Daca in teorie multe persoane par sa fie de acord cu acest lucru si sunt chiar studii care au scos la iveala faptul ca barbatii ar dori sa fie mai prezenti in viata copiilor lor, in viata de zi cu zi, putine lucruri se fac in acest sens.

Cariera si implinirea pe plan profesional sunt aspecte din ce in ce mai importante, iar societatea impinge oamenii spre o astfel de gandire. Un barbat este considerat a fi realizat daca are in primul rand o cariera de succes, implicit bani si apoi o familie frumoasa. El este cel care inca detine controlul si care ofera siguranta materiala si un anumit statut membrilor familiei.

Articolul continuă după reclamă

Iar femeile care au intrat in campul muncii si pe acelasi drum al realizarii profesionale nu au invatat sa ceara ajutorul in impartirea responsabilitatilor, ci sa triseze atunci cand nu fac fata. In general, ele lucreaza mai mult la serviciu si realizeaza mai putine treburi gospodaresti. Adica atunci cand nu au timp sa gateasca, ele cumpara semi-preparate si produse care se pregatesc instant.

Cred ca observi reclamele la pungi magice, cele din care amestesteci un praf cu apa si faci sos sau supa, conserve al caror continut trebuie doar sa il incalzesti. Cand mergi la cumparaturi intr-un supermaket mai mare, nu poti sa nu observi coada de la standul unde se vand pui fripti, pizza, salate si alte mancaruri vandute la caserole.

Nu se mai pune problema ca tot mai putina lume mai face gem de casa, pune muraturi sau pregateste toamna zarzavat pentru toamna. Ci ca in general vrem sa facem totul cat mai rapid si ne indreptam tot mai mult spre o alimentatie nesanatoasa, de tipul fast-food.

Iar egalitatea nu este inca inteleasa sau acceptata. Daca in teorie multe cupluri spun ca incearca sa imparta egal responsabilitatile, adevarul e ca in continuare copiii sunt ingrijiti mai mult de mame, iar cea mai mare parte din veniturile unei familii sunt aduse de barbati.

Cu toate acestea, este chiar indicat sa impartim totul la egal? Psihologii atrag atentia ca are de-a face si cu fuga de dependenta. Atata timp cat lucrurile sunt impartite egal si fiecare are aceeasi responsabilitate pentru acelasi tip de lucruri, ii este oarecum mai usor ca la un moment dat sa se descurce fara celalat.

2010/06/28//69025-hands.jpg

A schimba un astfel de model stabilit de atatea sute de ani atrage dupa sine nu doar beneficii, cat si probleme. Pentru ca lucrurile nu functioneaza asa cum poate ne-am dori si se petrec lucruri neprevazute. Unul va fi dat afara de la serviciu, va fi bolnav, se va pensiona mai devreme sau va avea sansa de a-si implini un vis.

Ori de multe ori egalitatea sau dorinta de a o stabili implica si o doza de egoism. Cand vrei sa iti doresti ca celalat sa faca lucrurile ca tine, cand nu esti dispus la un compromis atunci cand este nevoie, relatia va avea de suferit.

Adevarul este ca a fi egali este un lucru imposibil de obtinut prin simplu fapt ca suntem construiti altfel. Femeile sunt cele care aduc pe lume copii, iar acest lucru in sine este de neegalat. Barbatii si femeile sunt complementari si desi rolurile in societate se modeleaza, sunt anumite lucruri care nu pot fi impuse.

Cu toate acestea, exista cupluri in care totul se imparte la doi, inclusiv cresterea copiilor. In care nu doar femeia isi ia concediu de maternitate, ci si barbatul concediu de paternitate. Insa acest lucru nu trebuie impus ca fiind universal valabil pentru ca nu va functiona pentru toata lumea.

Prin comunicare se poate ajunge la un consens in legatura cu nevoile fiecaruia si cu modul in care pot fi satisfacute. Fiecare cuplu trebuie sa gaseasca acea stare de echilibru in care sa ii fie bine chiar daca poate nu reprezinta modelul promovat de societate.

Ceea ce se uita de multe ori in lupta dintre sexe, putere si impartirea responsabilitatilor este ca totul e relativ, ca indivizii, indiferent de sex sunt diferiti si ca dintr-un anumit punct nu se mai poate generaliza. Ce e bine pentru altul iti poate face rau tie si invers.

In loc sa fim atat de preocupati de uniformizare si impunerea de modele care in teorie par perfecte, am putea invata sa ne intelegem si sa ne acceptam unii pe altii cu punctele slabe si cele puternice, fara sa criticam diferentele ci sa le luam ca atare. Copiii vor fi mai fericiti daca au niste parinti care se inteleg si se iubesc decat unii care fac din ingrijirea lui o sarcina realizata conform unui orar fix.

foto: www.tehrantimes.com

www.jeremyteamswithagents.com

Tehnologia din bucatarie... 18 tineri din Capitala eliminati de la proba scrisa la romana...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x