Antena Căutare

De ce plange bebelusul: 10 cauze si cum sa le rezolvi!

Timp de 9 luni femeile trec printr-o minunata calatorie si totodata transformare, care le aduce la statutul de MAMA. O perioada plina de emotii puternice, de la o imensa bucurie la teama de necunoscut.


Le venim in ajutor cu o lista de cauze, dar si cu sfaturi despre ce au de facut pentru a le stopa.

1. Foame

Foamea este primul lucru la care trebuie sa va ganditi cand plange copilul. Cand vor sa manance, bebelusii au un plans mai putin ascutit, care creste si scade in intensitate, are o oarecare ritmicitate. In plus, isi misca buzele ca si cum ar suge sau isi baga un degetel (sau toata manuta) in gura.

2. Scutec murdar

Articolul continuă după reclamă

Daca tocmai i-ati dat de mancare si micutul continua sa planga, urmatorul lucru pe care trebuie sa-l verificati este scutecul. Sunt bebelusi care dau imediat semne ca trebuie schimbat, iar altii „rezista" mai mult timp cu murdarie la fundulet. Indiferent de situatie, sa controlati din cand in cand starea scutecului. Acest lucru poate preveni foarte usor plansetul copilasului.

3. Oboseala

Ati observat la bebelusul vostru un plans tanguitor, ritmic, ca si cum ar vrea sa se adoarma singur. Urmeaza un scancet domol, apoi un plans tot mai puternic? Acestea sunt niste semne care va transmit mesajul ca bebelusului ii e somn. Nu-l agitati si mai tare in ideea ca are un orar de somn pe care ar trebui sa-l respecte. Acest orar este numai in mintea parintilor. La fel ca si orarul de mancare. Copilul are propriile nevoi, iar instinctele lui sunt mai puternice decat dorinta parintilor.

4. Vrea in brate

Bebelusii simt nevoie de dragoste. Vor pur si simplu sa fie tinuti in brate, sa-i vada fata mamei sau a tatalui, sa le auda bataile inimii, sa le simta mirosul. Iar plansul este o forma de a cere sa fie luati din patutul lor pentru a fi tinuti la piept. Sunt multi parinti care refuza aceasta tactica intrucat ii vor obisnui pe cei mici cu „rasfatul". In primele luni de viata nici nu se pune problema de asa ceva. Daca vreti sa va odihniti bratele, puteti incerca un port-bebe/marsupiu.

5. Il doare burtica

Durerile de burtica pot fi asociate cu colicii, gazele. Consultati medicul pentru orice fel de tratament. Nu urmati sfaturile primite de la alte mamici, prietene etc., chiar daca ele au avut recomandarea de la un medic specialist. Ce este bun pentru copilul lor, nu este neaparat sanatos si pentru copilul vostru. Pentru eliminarea gazelor, asezati copilul pe spate, tineti-l de picioruse si imitati usor mersul pe bicicleta. Alte cauze ale durerilor abdominale pot fi: reflux gastroesofagian, enterocolite, alergie la lapte, intoleranta la lactoza, constpiatie sau blocaj intenstinal.

6. Trebuie sa eructeze

Eructatiile nu sunt obligatorii. Insa daca bebelusul plange dupa ce a mancat, eliminarea aerului inghitit poate fi solutia.

7. E prea cald / prea frig

Niciodata nu stii cand ii e prea cald sau prea frig bebelusului. In plus, mamele/soacrele noastre au tendinta de a-i cocolosi pe nepotei si, de gura lor, ii infofolim pe cei mici. Sau, din contra. Din dorinta de a nu le face pe plac acestora, avem tendinta sa exageram si sa-i tinem dezbracati. Dar, cum stim totusi ce e mai bine pentru copilul nostru? Simplu. In primele luni de viata, bebelusul are nevoie de un obiect vestimentar in plus. Daca tu stai in maieu, cel mic va avea nevoie de un maieu si inca o bluza. Daca tu ai nevoie de o bluza, el va avea nevoie de o vestuta in plus etc.

8. Ceva greu de observat

Copiii sunt foarte sensibili. Desi aparent nu au nici o „scuza" pentru a plange, sigur exista ceva. Bebelusii nu plang fara motiv. Sigur este ceva mic, care va scapa din vedere. Examinati daca nu are ceva care-i strange degetelele, de la maini sau de la picioare, daca nu-l irita etichetele de la haine sau chiar materialul din care este confectionata imbracamintea.

9. Ii apar dintii

Aparitia dintilor poate fi foarte dureroasa. Daca unii bebelusi suporta cu stoicism, altii pot fi foarte iritati. Daca sunteti de parere ca n-ar avea nici un motiv sa planga, a mancat, e schimbat, a eructat etc., nu-i e nici cald, nici frig, incercati sa-i palpati gingiile. Este posibil ca un dintisor sa-si faca aparitia. In medie, primul dinte apare intre 4 si 7 luni, insa sunt cazuri in care apar si mai devreme.

10. Sunt suprasolicitati

Pentru cei mici este o lume noua care poate fi prea coplesitoare. Prea multa lumina, prea mult zgomot, e trecut des de la un parinte la altul, de la un bunic la altul, de la un prieten la altul etc. Toate acestea ii suprasolicita si devin agitati. Eliminati toate aceste cauze si incercati sa-l linistiti. Prin odihna, bebelusul isi va reveni la normal.

Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: www.askamum.co.uk

FOTO! Ai un corp voluptos? Invata de la vedete cum sa te imbraci!... Welsh Corgi - un catel ascultator si devotat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x