- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Importanta somnului
Efectele unui somn fragmentat nu se resimt doar prin oboseala fizica, ci iti afecteaza de asemenea si puterea de concentrare: cum gandesti, cum faci fata grijilor zilnice. In aceasta situatie nu esti lipsita doar de un somn adanc, ci si de perioada de timp in care visezi si ca are importanta sa, spune Lauren Broch, doctor si director al centrului de Dezechilibre ale Somnului de la Spitalul Presbiterian din New York.
Visele nu sunt doar o sursa de amuzament sau analiza petru a doua zi cand ni le amintim, ci joaca un rol foarte important in modul in care suntem in stare sa gandim limpede. In perioada REM a somnului, creierul sorteaza amintiri si proceseaza evenimentele din timpul zilei.
Lipsa de somn REM poate duce la pierderi de memorie si face ca anumite sarcini care au nevoie de o functionare cognitiva mai buna sa fie mai dificil de dus la capat.
De asemenea, se instaleaza un sentiment de nesiguranta si confuzie si poti ajunge sa iti pui intrebari de tipul "Tocmai am schimbat copilul? Sau nu?".
Pentru mamici, activitatile de zi cu zi pot deveni problematice si nu pot gasi un echilibru intre treburile casnice si a face fata unui bebelus care plange constant si trebuie hranit chiar si noaptea. De altfel e foarte greu sa ai simtul umorului sau sa fii relaxata in loc sa incepi sa te rastesti atunci cand esti obosita.
Ritmul de somn al nou-nascutului
Orarul bebelusului tau este foarte diferit de al tau. In primul rand, somnul lui include o durata mai mare in care se afla in faza REM (cea in care viseaza): la 3 luni bebelusul petrece de la 50 pana la 80% in faza REM, compraiv cu 20% cat este in medie durata pentru un adult. Apoi, ciclurile sale de somn dureaza cam 50 de minute, ale tale 90.
Asta inseamna ca cel mic se va trezi usor, va dormi pentru perioade mai scurte de timp, nu mai mult de 3 sau 4 ore si isi va pastra acest obicei pentru inca o perioada buna de timp.
Bineinteles, atunci cand bebelusul se trezeste, si tu te trezesti pentru a-l hrani si linisti. Acest tip de deprivare de somn, tipic pentru parintii de nou-nascuti , in care in cursul a 8 ore te trezesti de doua sau trei ore pentru cate 20 de minute sau mai mult , este chiar mai obositor decat a dormi doar 5 ore, dar neintrerupt.
De ce de cate ori te trezesti este mai important decat numarul total de ore in care dormi? In primul rand pentru ca fragmentarea cauzeaza o scadere semnificativa a somnului adanc.
De fiecare data cand te trezesti si te duci inapoi la culcare trebuie sa incepi un nou ciclu de somn de la inceput. Asta inseamna ca va trebui sa treci din nou prin faza de somn usor si apoi de somn adanc de fiecare data cand incerci iar sa adormi. Asta rezulta in oboseala.
Sfaturi legate de somn
Sunt cateva modalitati de a recupera o parte din somul pierdut
- cand poti, dormi mai mult. In weekend de exemplu, poti compensa pentru ce ai pierdut in timpul saptamanii. Cand o persoana a fost lipsita de suficient somn pentru o perioada mai indelungata de timp, creierul va incerca sa compenseze mai apoi atat pentru somnul adanc cat si pentru cel din faza REM, sarind peste o parte din somnul usor. Asta inseamna ca vei adormi mult mai repede.
Doua sau trei ore de somn in plus sunt benefice, dar nu depasi aceasta limita pentru ca apoi iti va fi greu sa adormi seara.
- trage un pui de somn cand copilul doarme in timpul zilei . Chiar si 20 sau 30 de minute sunt suficiente pentru a mai reduce din oboseala. Dar nu dormi dupa 3 p.m., s-ar putea sa iti schimbe ritmul de somn si sa nu poti adormi seara. Cere ajutorul rudelor sau prietenilor pentru a avea grija de copil jumatate de ora sau chiar o ora, timp in care sa te odihnesti.
- Impartiti timpul in care trebuie hranit copilul pe parcursul noptii. La inceput copilul este foarte dependent de mama, dar chiar si asa poti pompa intr-o sticluta lapte matern pentru ca partenerul sa hraneasca si el copilul macar o data pe noapte. Sau intr-o noapte il hraneste unul, in a doua celalat. In acest fel, macar unul dintre parinti reuseasca sa aiba un somn neintrerupt o data la doua nopti.
Desi un copil mic este lasat de cele mai multe ori doar in grija femeii, acest lucru poate sa duca la epuizarea proaspetei mamici si nu ajuta nici copilul daca are araturi un parinte irascibil si obosit.
- Nu te trezi la orice scancet. Uneori copiii se foiesc in somn, gem sau scot tot felul de sunete. Daca nu plange, nu verifica ceea ce face de mai multe ori pe noapte.
Mai ales dupa cateva luni, treptat el se obisnuieste sa doarma mai mult. Ste indicat sa il pui in patut inca inainte de a adormi si sa nu il legeni mult inainte de culcare. Ar putea asocia paturul cu leganatul si de cate ori va deschide ochii si va realizaa ca este in el, se va astepta sa vii sa il legeni.
De asemenea, incearca sa ai o noua rutina inainte de culcare. Dupa ce faci baie bebelusului il poti lasa in grija partenerului si poti citi cateva minute o carte si bea o cana cu lapte caldut, poti asculta muzica linistitoare. Nu consuma inainte de culcare mancaruri grele. Incearca sa fii mai relaxata si ofera-ti cateva minute doar pentru tine.
Nu este deloc ceva egoist: gandeste-te ca daca tu esti intr-o dispozitie mai buna, acest lucru il ajuta si pe copil. Anxietatea este o stare pe care bebelusii o simt si reactioneaza fiind la randul lor mai agitati.
sursa: parents.com
foto: www.betterphoto.com
Lisianthus, o floare delicata... La numai 12 ani, Bogdan Ionescu preda origami!...