- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sanatatea este principala preocupare a femeilor insarcinate. Nu-si doresc nimic altceva decat ca bebelusul lor sa se nasca sanatos. In marea majoritate a cazurilor, responsabilitatea sta chiar in mainile mamicilor. Ele trebuie sa fie constiente ca tot ceea ce mananca, beau si respira ajunge si la fat. Nu degeaba medicii le recomanda sa evite alcoolul, tutunul si sa-i consulte daca sunt nevoite sa ia vreun medicament, chiar si pentru o raceala.
Supravegherea medicului este obligatorie
Sarcina trebuie in mod obligatoriu sa fie supravegheata de un medic care va monitoriza sanatatea ta si a fatului. Medicul iti indica analizele obligatorii si poate depista, tinand cont de sanatatea ta, dar si de istoricul familiei in privinta sanatatii, eventuale probleme ale fatului. Medicul trebuie vizitat periodic, chiar daca sarcina decurge bine si simti ca nu ar putea exista vreo problema. Toate analizele pe care le faci trebuie sa le pastrezi si sa le iei cu tine atunci cand mergi la spital sa nasti.
Importanta dietei
Viitoarele mamici trebuie sa aiba o alimentatie cat mai sanatoasa. Ele trebuie sa stie ce sa nu "puna in gura", dar si ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Din alimentatia zilnica a mamei nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in calciu, fier si potasiu. Consulta-ti medicul daca folosesti indulcitori, dar cere-i sfatul si despre alimentele cu multi aditivi, pe care trebuie sa le eviti.
Dupa primele trei luni de sarcina, femeia trebuie sa aiba o alimentatie mai bogata in calorii, pentru a creste in greutate. In niciun caz nu se recomanda scaderea in greutate in timpul sarcinii, deoarece fatul poate fi pus in pericol.
Plimba-te zilnic!
Sarcina nu este o perioada in care sa fi inactiva. Din contra, miscarea este recomandata si benefica si pentru mama si pentru fat. Plimbarea, exercitiile fizice usoare, inotul o ajuta pe mama sa se mentina in forma chiar daca ia constant in greutate. Daca ai vreo problema de sanatate, consulta-ti medicul pentru a-ti recomanda exercitiile potrivite.
Femeia insarcinata nu este in niciun caz un om bolnav, de aceea poate desfasura toate activitatile pe care le avea inainte de a ramane insarcinata. Singura diferenta este ca acum moderatia este cuvantul care trebuie sa-i caracterizeze stilul de viata.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: askamum.co.uk