Varsta optima pentru inceperea gimnasticii
Daca bebelusul este sanatos, la doua luni poate fi demarat un program specific de gimnastica. Acesta nu trebuie inteles ca un lucru foarte riguros si solicitant, ci o imbinare de elemente de masaj cu miscari simple de flexie si extensie a membrelor.
Daca bebelusul s-a nascut prematur, gimnastica si masajul pot incepe chiar din maternitate, la recomandarea medicului neonatolog. In acest caz, gimnastica are rolul de a ajuta la o recuperare mai rapida a bebelusului.
Alege momentul ideal din zi!
Gimnastica bebelusului nu se face oricand. Este bine ca ea sa fie efectuata atunci cand copilul este odihnit, relaxat si la cel putin o ora dupa masa pentru a preveni varsaturile. In niciun caz nu se face gimnastica atunci cand bebe are febra, eruptii cutanate sau este prost dispus.
Masajul se face cu uleiul de corp din gama folosita in mod uzual de mama, pentru a fi siguri ca nu vor exista reactii alergice de la produse noi. Nu trebuie folosite gelurile si cremele de corp care intra usor in piele pentru a nu risca ca masajul sa se faca pe o piele uscata.
Scopul gimnasticii
Programul configurat pentru bebelusi urmareste facilitarea dezvoltarii neuromotorii a copilului, prin tonifierea musculaturii spatelui, abdomenului, trunchiului si prin stimularea reactiilor de echilibru.
Acestea sunt foarte importante in parcurgerea etapelor succesive de ridicare a centrului de greutate a corpului de la sol (din pozitia initiala de culcat specifica primelor luni de viata la pozitia stand in picioare spre 9-10 luni) si mai ales a dezvoltarii capacitatii copilului de a se proteja atunci cand cade.
Dupa efort, primim rasplata
Faptul ca ne ocupam de copilasul nostru inca din primele luni de viata nu va ramane nerasplatit. Multumirea va fi dubla: pe de o parte vom avea un copil mai sanatos si mai tonic, iar pe de alta parte il ajutam sa-si dezvolte independenta.
Utilitatea programului de gimnastica pentru bebelusi este complexa incepand de la beneficiile pe care le are asupra organismului si continuand cu cele asupra psihicului.
Copiii capata curaj si incredere in propriile forte, devenind mult mai pregatiti pentru trecerea de la dependenta de mama la independenta si la initiativa de a explora spatiul din jurul lor.
Gimnastica ii ajuta pe copii sa devina mai prietenosi si mai sociabili, mai putin tematori fata de noutatile pe care le descopera treptat in universului care ii inconjoara.
Sfatul specialistului, Camelia Chetu - Psiholog si manager MotherHood Center
In cazul in care aveti un bebelus pasiv, pe care unde il lasi acolo ramane, ii incurajez pe parinti sa-i imprime un activism evident in corespondenta cu necesitatile individuale si cu varsta copilului.
Inceperea unui program de gimnastica este esentiala pentru acesti bebelusi pentru a preveni tavanoterapia, adica privitul tavanului, singurul stimul vizual al copilului aflat in pozitia culcat in pat.
Venitul regulat cu bebelusii la gimnastica, atat cu cei activi, cat si cu cei pasivi, reprezinta forma sigura de combatere a sedentarismului si de prevenire a obezitatii de mai tarziu.
Este bine sa-i dai bebelusului suzeta?... Tort cu spuma de fructe padure...