Cum se ingrijeste. Ilex aquifolium nu are nevoie de ingrijiri speciale. Se preteaza la orice fel de sol, are nevoie de soare cat mai mult, rezista chiar si la soarele intens de vara. Se uda regulat, cu apa din abundenta in special vara, atat cat este necesar pentru ca pamantul sa nu fie uscat niciodata. Este de preferat sa creasca in ghivece primii ani, pentru ca nu rezista la ingheturi puternice.
Ilex aquifolium se preteaza foarte bine la tuns si arata foarte frumos cu coroana rotunda sau conica. Tunderile se executa iarna, in perioada Craciunului.
Cum se inmulteste. Laurul se inmulteste prin seminte, dar cum copacelul ajunge la maturitate abia in 20 de ani, aceasta metoda este de durata. Mai exista o solutie: inmultirea prin butasi.
Butasii, prelevati dintre cei nou aparuti, care nu au inca un an, se inmoaie in hormoni rizogeni si se pun in pamant bogat si bine drenat, la caldura, in perioada iulie-septembrie. Ar trebui sa prinda radacini in maximum 80 de zile. Umiditatea trebuie sa fie mentinuta cat mai ridicata.
Daunatori si precautii. Melcii (atat limacsii, cat si cei cu cochilie) sunt cei mai mari daunatori. De asemenea, vantul este unul dintre dusmanii naturali ai acestui arbust, in special daca e vorba despre vanturile puternice si fierbinti de vara.
Pe alte meleaguri. In perioada Craciunului, americanii fac coronite din Ilex aquifolium pe care le agata de usi sau cu care impodobesc mesele. De asemenea, romanii credeau ca aceasta planta aduce fericirea si prosperitatea si pazeste de rele, de aceea plantau cate un laur in vecinatatea casei.
Foto: www.statesymbolsusa.org
Citeste si Revista Felicia!