1. Nu esti consecvent!
Copiilor, mai ales cand sunt mici, le place foarte mult rutina. Nu se simt in siguranta daca sunt luati prin surprindere. Asa ca este bine sa le impui cam aceleasi ore de masa, de joaca, de somn si mai ales acelasi gen de pedepse/recompense pentru acelasi mod de comportament.
2. Il neglijezi!
Chiar daca distractia in familie este foarte importanta, copiii mici simt nevoia sa aiba momente de unu-la-unu cu fiecare parinte in parte. Asa ca rezerva-ti pe zi macar o jumatate de ora pe care sa i-o dedici in totalitate numai lui.
3. Il cocolosesti!
Nu trebuie sa cazi nici in extrema cealalta, in care copilul nu face nimic de unul singur pentru ca tu esti mereu dispus(a) sa-l ajuti. Lasa-l sa se chinuie putin sa ia jucaria preferata pusa pe un raft putin mai inalt sau sa se incalte, chiar daca a bagat piciorul in pantoful gresit. Atat timp cat o actiune nu-i pune viata in pericol, este bine sa fie lasat sa o duca pana la capat, indiferent de rezultatele pe care le obtine. Regula lovitului cu capul de pragul de sus functioneaza inca de la cele mai fragede varste. In plus, copilul nu va ajunge niciodata sa invete din propria experienta daca nu gaseste singur solutii la problemele cu care se confrunta.
4. Ii dai mancare „de bebelusi"
Copilul trebuie sa invete sa mestece, sa manance alimente solide, cu alte cuvinte sa nu mai fie tratat ca un bebelus. Pune-i in farfurie ce mananci si tu, fara a-i umple insa castronul cu pretentia exagerata de a manca tot. In plus, nici nu trebuie fortat. Nu faci altceva decat sa-i starnesti o adversitate fata de respectivul fel de mancare.
5. Te grabesti sa-i schimbi patutul
Sunt parinti care imediat ce copilul incepe sa mearga ii schimba patutul de bebelus cu unul „normal". Acest lucru poate sa-l ia pe nepregatite si sa-i creeze copilului tulburari de somn. Lasati-l sa doarma in „cuibusorul" lui pana cand va simti nevoia sa renunte. De obicei, intre 2-3 ani va cere singur sa i se schimbe patutul de bebe.
6. Te grabesti cu statul pe WC
Unii parinti sunt obsedati de ideea ca cel mic nu face caca/pipi la WC si-l forteaza sa se aseze pe vasul toaletei chiar daca nu e pregatit pentru asta. Ia-l cu incetisorul. Mai intai arata-i WC-ul si explica-i cum se foloseste. Intreaba-l daca nu vrea sa-l incerce. Nu-l forta daca nu prezinta interes fata de WC si roaga-l sa te anunte cand ar vrea sa-l utilizeze.
7. Il lasi prea mult la televizor
Un copil care sta prea mult timp la televizor poate avea mai tarziu probleme cu lectiile. De altfel, sub 2 ani nici un bebelus n-are voie sa se uite la TV. Gaseste alte modalitati sa-i distragi atentia: citeste-i, deseneaza-i, construiti sau pur si simplu vorbiti.
8. Incerci sa stopezi crizele de isterie
Toti copiii fac crize de isterie in public si toti parintii incearca sa le-o stopeze. Cea mai eficienta metoda de a scapa de ea este sa il ignori complet, nu sa te gandesti la ce spun oamenii care va vad. In loc sa-i spui sa se opreasca din tipat/tavalit etc., distrage-i atentia.
9. Incerci sa-l mituiesti
Santajul/mita nu este o tactica tocmai buna. De fapt, ii transmiti mesajul ca acest lucru este permis si va gasi cu siguranta zeci de modalitati sa te santajeze la randul lui. Copiii sunt cei mai priceputi din acest punct de vedere.
Cum sa iti cureti casa fara efort... Moduri puternice de a iti arata iubirea fata de copil...