Odata ajunse in creier, moleculele de grasime il obliga sa trimita anumite semnale chimice catre celulele organismului, facandu-le sa ignore, pentru cel putin trei zile, mecanismele de suprimare a apetitului, declansate de leptina si insulina, cei doi hormoni asociati cu procesul de reglare a greutatii corporale, au explicat cercetatorii americani de la UT Southwestern Medical Center din Dallas, autorii studiului.
"In mod normal, organismul ne avertizeaza atunci cand am mancat suficient, insa acest lucru nu se intampla si atunci cand mancam ceva bun", a explicat Deborah Clegg, relateaza Reuters, citata de Mediafax.
"Intreaga chimie a creierului se schimba pentru o perioada scurta de timp. Studiul nostru sugereaza faptul ca atunci cand mancam alimente bogate in grasimi, creierul nostru este «lovit» cu o doza mare de acizi grasi, iar organismul devine imun fata de insulina si leptina. Atunci cand creierul nu le mai spune oamenilor sa se opreasca din mancat, ei mananca peste masura", a adaugat cercetatoarea americana.
Cercetatorii au descoperit ca un anumit tip de grasime - acidul palmitic, care se gaseste in carnea de vita, unt, branzeturi si lapte - este deosebit de eficient in declansarea mecanismului de aparitie a senzatiei de satietate.
Studiul a fost efectuat pe soareci, insa cercetatorii afirma ca rezultatele la care au ajuns confirma recomandarile nutritionistilor de a limita cantitatile de grasimi din dieta zilnica, deoarece acestea ii fac pe oameni "sa manance mai mult decat au nevoie".
Citeste si Jurnalul National
sursa foto: freedigitalphotos.net
Incepe Bucharest Food Festival!... VIDEO! "White Lion", un film inspirat de "Regele Leu"...