- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Romanii sarbatoreau solstitiul de iarna cu un festin numit Saturnalia, in onoarea lui Saturnus, zeul agriculturii. Ei decorau casele cu lumini verzi si faceau schimb de cadouri. Ei isi daruiau monede pentru prosperitate, produse de patiserie pentru fericire si lampi pentru a lumina calatoria prin viata.
In urma cu cateva secole, in Marea Britanie druizii foloseau plantele perene in timoul unor misterioase ritualuri de ce aveau loc la solstitii. Ei foloseau si vascul ca pe un simbol al vietii eterne, dar in general crengile verzi erau puse deasupra usii pentru a alunga spiritele rele.
Spre sfarsitul Evului Mediu, germanii si scandinavii aveau in casa sau in fata casei copaci pereni, care simbolizau speranta pentru primavara ce avea sa vina. Bradul nostru de Craciun a evoluat din astfel de traditii pagane.
Legenda spune ca Martin Luther a inceput in Germania traditia decorarii brazilor pentru a sarbatori Craciunul. Intr-o seara de Ajun, in jurul anului 1500, el mergea prin padurile acoperite de zapada si a ramas uimit de frumusetea unui grup de copacei verzi.
Crengile lor, acoperite de zapada, straluceau in noapte, la lumina lunii. El a adus unul acasa si l-a decorat cu lumanarele, care straluceau in amintirea nasterii lui Hristos. Obiceiul s-a raspandit incet si chiar a fost interzis de catre puritani, fiind considerat ceva necrestinesc. Treptat insa, a devenit sinonim cu Craciunul si in ziua de astazi reprezinta una dintre traditiile esentiale ale acestei sarbatori.
Foto: royalcrafts.com
Foto: freechristmaswallpapers.net
Luxul revina in forta in Statele Unite... Craciunul - deprimant pentru cei care nu sunt intr-un cuplu...