Un studiu realizat de cercetatori ai Universitatii din Copenhaga si publicat in "Revista Americana de Nutritie Clinica" arata ca lipsa vitaminei C poate afecta dezvoltarea mentala a nou-nascutilor. Grupul de specialisti sustine ca deficienta acestei vitamine la femeile insarcinate si la cele care alapteaza poate afecta in mod negativ dezvoltarea fatului si a nou-nascutului.
Vitamina C si dezvoltarea creierului
Exista factori ce indica faptul ca lipsa vitaminei C, chiar si in proportie mica, afecteaza creierul. Motivul il constituie faptul ca cea mai mare concentratie de vitamina C se afla in neuroni. In cazul in care aceasta vitamina nu se gaseste intr-o cantitate suficienta in organism, ea este retinuta in totalitate de creier. Astfel se probeaza importanta acestei vitamine pentru functionarea creierului. Se demonstreaza in acest fel ca exista o legatura intre vitamina C, activitatea cerebrala si dizabilitatile cognitive si de invatare care pot aparea la copii.
Mamele trebuie sa aiba grija de ele in timpul sarcinii
Se estimeaza ca aproximativ 5% din adultii din Europa au deficiente de vitamina C. Acest procent se mentine si in randul femeilor insarcinate. Iar fatul si nou-nascutul care este alaptat primeste aceasta vitamina numai prin intermediul mamei. Astfel, in cazul in care este insuficienta in organismul mamei, este in deficit si la copil.
Specialistii sustin ca dizabilitatile de invatare (ce se manifesta din primii ani de viata) care ii afecteaza pe copii sunt cauzate de aportul insuficient de vitamina C pe care l-au avut in perioada celor noua luni de viata intrauterina si in primele luni dupa nastere. In opinia lor, este un lucru inacceptabil in conditiile in care acest lucru se poate remedia foarte usor. Cea mai buna sursa de vitamina C sunt fructele si legumele crude. Bebelusii pot primi un aport suplimentar prin sucurile de legume si fructe. In timpul sarcinii, deficienta poate fi acoperita si prin suplimente vitaminice. In niciun caz insa nu se administreaza bebelusilor astfel de suplimente, decat in cazul in care stabileste medicul pediatru. Nu este nevoie decat sa solicitati medicului efectuarea unor analize care sa stabileasca daca mama sau bebelusul au o astfel de deficienta.
Importanta vitaminei C
Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar si mareste rezistenta organismului la gripele si racelile atat de frecvente toamna si iarna. De aceea medicii recomanda cresterea aportului de vitamina C in sezonul rece, mai ales pentru copiii care petrec mult timp in colectivitati (gradinita, scoala). In acelasi timp, aceasta vitamina ajuta la absorbtia fierului in organism, stimuleaza formarea globulelor rosii, activeaza un numar important de enzime, are un rol important in dezvoltarea sistemului osos si cartilaginos si asigura protectie impotriva stresului.
Citeste si Revista Felicia
Sursa foto: mundodemama.com
Fiica premierului britanic doarme intr-o cutie de carton... Coafura si machiajul pot conferi un plus de rafinament...