- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Originara de pe continentul american, Eustoma grandiflora este o planta ierboasa, care poate avea intre 15 si 60 de cm inaltime. Tulpinile sunt delicate, subtiri, de ele prinzandu-se frunze de un verde albastrui, suculente, de o forma alungita si avand varful ascutit.
Florile sunt formate din patru petale foarte subtiri, in culori delicate de la alb la roz si violet (unele varietati au marginile petalelor de culoare inchisa si restul petalei alb). Florile apar dupa 3 luni de la plantarea semintelor si se mentin inflorite cam o luna.
Cum se ingrijeste
Eustoma este o planta relativ pretentioasa. Are nevoie de multa lumina, de multa umezeala si de locuri ferite de vant puternic, mai ales in perioada verii. Solul trebuie sa fie bogat in nutrimente, in amestec de nisip si mranita, pentru un bun drenaj.
Avand nevoie de apa in permanenta, drenajul solului nu permite apei sa stagneze in jurul radacinilor, lucru care le-ar dauna. Ph-ul solului trebuie sa fie de maximum 6, un sol prea acid deteriorand planta treptat.
Se uda des, mai ales in perioada verii, pamantul nu trebuie sa ramana uscat intre udari. In perioada caniculara de vara planta trebuie sa fie pusa la adapost de soarele puternic si se va uda de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Planta infloreste incepand cu luna iulie si dureaza cam intreaga vara, pana in octombrie chiar, la cele semanate in gradini. Perioada de inflorire a celor cultivate in ghiveci poate fi decalata, dupa preferinta, semintele pantandu-se mai devreme in interior.
Odata trecute florile, acestea se taie, pentru a se asigura cresterea a noi lastari floriferi.
Se recomanda aplicarea saptamanala de fertilizant pentru plante cu flori, pentru stimularea infloririi.
Cum se inmulteste
Eustoma grandiflora se inmulteste prin seminte. Acestea se seamana la inceputul primaverii intr-un sol bogat, de pamant de gradina si nisip, in conditii de temperatura si umiditate constante. Dupa ce plantutele au prins cate doua perechi de frunze, se transplanteaza in gradina sau ghivece, dar cu grija ca temperatura de afara sa nu scada sub 10-15 grade.
Daunatori si precauti
Umiditatea crescuta in zona frunzelor poate duce la mucegairea acestora. Daca solul nu este bine drenat, radacinile pot putrezi, de asemenea, din cauza umezelii in jur.
citeste revista Felicia
foto: evflorist.com
VIDEO/ Prince of Persia, in varianta LEGO... Dupa nasterea bebelusului: de ce este important sa ai un somn neintrerupt...