- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În fiecare an, în ziua Moșilor de toamnă, Biserica Ortodoxă face slujba de Liturghie și cea pentru pomenirea sufletelor celor adormiți. Tradiția spune că oamenii trebuie să meargă la Liturghie curați și în haine de sărbătoare, iar femeile să aibă capul acoperit.
În această zi nu ai voie să speli haine, să faci curat în gospodărie sau să faci alte munci. Sâmbăta Morților este dedicată rugăciunii pentru sufletele celor adormiți. Se spune că această zi trebuie începută din zori pentru a participa la Sfânta Liturghie, slujbă ce are loc înaintea celei de pomenire a celor adormiți.
Pentru că nu știm dacă cei morți se află în rai sau în iad, ne rugăm pentru toți în aceeași măsură.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2019: ce sărbători de cruce roșie sunt în luna lui Bruma
Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta Morților
Moșii de toamnă sunt un prilej pentru pomenirea celor adormiți și pentru a oferi bucate celor nevoiași.
Coșul cu care vă duceți la biserică în Sâmbăta Morților trebuie să coțină o sticlă mică de vin, colivă, colac și bucate abundente pe care să le oferiți de pomană. Cantitățile trebuie să fie aibă dimensiuni rezonabile. Pe lână aceste lucruri obligatorii poți adăuga fructe, bomboane, dulciuri, căni sau alte lucruri care pot fi folositoare celor nevoiași.
Coliva se face din grâu fiert, îndulcit și ornată cu sfânta cruce și bomboane colorate.
Colacul poate fi înlocuit cu prescuri pentru a avea o variantă mai practică.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2019: Când pică Soborul Sfinților Mihail și Gavriil
Calendar ortodox 29 octombrie. Ce sfântă mare este cinstită. Cui spui „La mulți ani!”... Moșii de toamnă 2019. Tradiții, obiceiuri și ce nu ai voie să faci de Sâmbăta Morților...