MASURI DE PRIM AJUTOR
"Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca parintele este sa spele imediat rana cu apa si sapun. Chiar daca micutul plange, aceasta operatiune nu trebuie ignorata. Daca rana este minora, ar fi bine sa nu fie acoperita. In cazul in care muscatura este mai grava si sangereaza, aplicati presiune pe rana, avand grija sa folositi o un pansament steril. Dupa ce sangerarea s-a oprit, rana trebuie acoperita cu un bandaj steril si copilul ar trebui dus la medic."
O alta varianta este ca zona sa fie curatata cu putin alcool sanitar, cu rivanol sau cu solutie de betadina. Atentie, insa, alcoolul sanitar poate fi folosit pentru dezinfectarea unei rani doar daca micutul are peste un an.
Exista mai multe tipuri de infectii ce se pot transmite printr-o simpla muscatura. Nu sunt excluse hepatita si chiar HIV.
SIGURANTA DUPA SASE LUNI
Daca muscatura nu se vindeca in cateva zile, este obligatoriu sa mergeti cu micutul la doctor. "Poate fi semn ca el sufera de alte afectiuni, care impiedica cicatrizarea", mai spune medicul Mirauta. Abia dupa sase luni de la o muscatura care a sangerat, mama poate sa stea linistita ca micutul nu s-a imbolnavit.
FOARTE IMPORTANT!
Mama trebuie sa afle daca micutul care a muscat nu este cumva bolnav de hepatita sau de alte boli. De asemenea, pentru a sti cu precizie daca rana copilului este infectata, urmariti daca:
● tegumentele sunt inflamate, înrosite sau au o sensibilitate crescuta;
● micutul are temperatura mai mare de 37,5 grade C;
● organismul lui este un fel de "soba ambulanta", adica emana caldura.
Cititi si Jurnalul National
sursa foto: daycareanswers.com
Trei greseli pe care le fac parintii in educatia copiilor... Cum sa pari mai inalt...