- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Importanta orelor de somn
Copiii, in special cei din ciclul primar, au nevoie de 10-11 ore de somn in fiecare zi. Asigura-te ca ele sunt respectate. Somnul este foarte important pentru ca cei mici sa fie in timpul zilei la capacitatile lor maxime. Odihna este absolut necesara si pentru sanatatea micutului, si pentru educatia lui. Un copil odihnit face mai bine fata cerintelor scolii si in acelasi timp este mai fericit.
Dar cum sa-l determini sa se culce mai devreme decat o face in timpul vacantei? Trecerea trebuie sa fie progresiva. Trimite-ti copilul la culcare la ora pe care o consideri potrivita in timpul scolii, dar mai lasa-l sa citeasca o carte. Daca este mic, citeste-i tu pana cand adoarme. In niciun caz nu il lasa singur cu televizorul deschis, pentru ca se va culca tarziu, iar a doua zi se va simti obosit.
Hrana sanatoasa
Hrana pe care o primeste copilul in timpul scolii il poate ajuta sa obtina rezultate mai bune. Ofera-i un mic dejun sanatos deoarece masa de dimineata este foarte importanta pentru cei mici. De multe ori, atunci cand esti grabit si timpul nu-ti mai ajunge, ii oferi un mic dejun la repezeala, cu ce gasesti in frigider.
Sau, si mai grav, ii dai un baton de ciocolata. Dar trebuie sa stii ca nu e bine ca micul dejun sa contina multe alimente cu zahar, pentru ca o cantitate mare de zahar poate sa aiba efecte negative asupra metabolismului copilului. In plus, ii atenueaza puterea de concentrare si abilitatile de a invata. Un mic dejun ideal trebuie sa contina cereale fara zahar, fructe si legume.
Cina este un alt moment important al zilei. Incearca sa faci din acest moment unul in care se reuneste intreaga familie, lipsit de stres, in care copilul sa poata povesti ce a facut la scoala. Desigur, cina nu trebuie sa fie luata intr-o camera in care exista un televizor ce poate distrage atentia copilului.
Invata-l sa se organizeze singur
Inca din primele zile de scoala e bine sa-l ajuti sa deprinda abilitati de invatare. Atunci cand un copil stie cum sa-si organizeze timpul, dar si cum sa invete intr-un timp cat mai scurt, va fi mult mai multumit. Sunt copii care doar stau cu cartile si caietele in fata, dar gandul le zboara in cu totul alte directii. De aceea, cel putin la inceputul scolii, stai cu el cand isi face temele. Vezi daca ia corect notite la scoala, daca stie sa faca un conspect, daca memoreaza corect informatiile. Ajuta-l sa inteleaga ca daca isi foloseste timpul eficient ii va ramane mai multa vreme pentru alte activitati care, poate, ii fac mai multa placere.
Sfaturi practice
Multi parinti intra in panica dimineata fiindca nu au timp sa-si pregateasca micutul pentru scoala. O idee ar fi sa faci unele lucruri de seara. Aranjeaza-i hainutele si incaltamintea si ai grija sa aiba ghiozdanul cu tot ce ii este necesar a doua zi la scoala. Desigur ca nu poti sa prepari micul dejun si sandvisurile pentru a doua zi, dar iti reduci din sarcinile de dimineata.
De asemenea, foloseste un calendar in care sa notezi toate evenimentele importante din viata de scolar a copilului. Poti chiar sa-l pui pe el sa insemneze datele in care va merge intr-o excursie sau cand are loc o sedinta cu parintii. Astfel vei sti din timp ca trebuie sa-ti pregatesti copilul sau sa-ti faci timp sa participi la activitatile lui scolare.
Creeaza-i copilului un mediu care sa stimuleze invatatul, intrucat asa va fi mult mai dispus sa invete. Creeaza-i oportunitati care sa-l stimuleze sa invete, citeste, ocupa-ti timpul studiind atlase sau compendii de arta, foloseste programe de calculator care sa-i stimuleze inteligenta. Asigura-te ca micutul are locul lui special in care poate sa citeasca si sa-si faca temele in liniste.
Limiteaza numarul activitatilor extrascolare la maximum doua. Daca pentru a ocupa timpul copilului in perioada vacantei l-ai incurajat sa desfasoare mai multe activitati, acum este momentul sa scada numarul acestora. Este adevarat ca ele ii imbogatesc copilului cunostintele si experientele, dar in perioada scolii pot deveni un motiv de stres. Copiii ar fi obositi si n-ar mai putea face fata cu succes si la scoala, si in toate aceste activitati.
Citeste Revista Felicia
foto: nydailynews.com