- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit OMS, epidemia de obezitate se raspandeste rapid in randul copiilor si tinerilor din tarile aflate in curs de dezvoltare. Considerata in trecut o problema specifica tarilor avansate din punct de vedere economic, in prezent, obezitatea creste in mod spectaculos in tarile aflate in curs de dezvoltare, mai ales in mediul urban. Astfel, peste 35 de milioane de copii cu greutate excesiva traiesc in tari in curs de dezvoltare si opt milioane in tari dezvoltate.
Aceasta situatie este pusa pe seama alimentatiei nesanatoase a populatiei din tarile aflate in tranzitie si pe lipsa masurilor venite din partea autoritatilor pentru prevenirea obezitatii. Din aceasta cauza obezitatea a ajuns sa faca mai multe victime decat subponderalitatea si malnutritia.
Excesul ponderal este al cincilea factor de risc in ceea ce priveste mortalitatea la nivel mondial. Cel putin 2,8 milioane de adulti mor in fiecare an din cauza bolilor asociate obezitatii. Astfel, obezitatea este incriminata in 44% dintre decesele survenite prin diabet, in 23% dintre decesele survenite prin boli de inima si in 7% - 41% dintre decesele provocate de diferite forme de cancer.
Principala cauza a obezitatii este dezechilibrul energetic intre caloriile acumulate si cele consumate. Expertii OMS au constatat ca, la nivel mondial, se inregistreaza un consum mai mare de alimente rafinate bogate in calorii, grasimi si zaharuri, dar sarace in vitamine si minerale, care sunt mai ieftine decat alimentele sanatoase. De asemenea, se constata tendinta populatiei spre sedentarism o data cu aparitia a numeroase profesii statice, dezvoltarea urbanizarii si a mijloacelor de transport.
Care sunt consecintele? In cazul copiilor, obezitatea este asociata cu un risc crescut de moarte prematura si de invaliditate. Dar in afara acestor consecinte pe termen lung, obezitatea le cauzeaza copiilor probleme pe care le resimt de la varste mici: dificultati respiratorii, risc crescut de fracturi, hipertensiune arteriala, rezistenta la insulina (semn precursor al diabetului) si tulburari psihologice legate de aspectul fizic (complexe de inferioritate, izolare, depresie).
Vestea buna este ca obezitatea poate fi prevenita. In acest scop, OMS a elaborat „Planul de actiune 2008-2013 pentru strategia mondiala privind alimentatia, exercitiul fizic si sanatatea". Conform planului, autoritatile din statele membre OMS trebuie sa sustina populatia pentru a consuma alimente sanatoase, fructe si legume, a practica exercitii fizice, sa promoveze aceste masuri in scoli si sa determine industria alimentara sa produca alimente sanatoase la preturi accesibile.
Citeste si Jurnalul!
FOTO: runningcarlson.blogspot.com