Daca pana acum ceva timp aceasta conditie era pusa pe seama factorilor de mediu, cum ar fi jocurile video si orele de stat pe calculator, un studiu a scos la iveala o alta cauza.
O echipa de specialisti de la Universitatile Montreal si Harvard au studiat posibilele efecte ale unui anumit tip de pesticide-organofosfatii asupra copiilor, in urma expunerii.
Celor peste 1000 de copii implicati in experiment, intre 8-15 ani, li s-au luat probe de urina pentru a verifica nivelul de organosfosfati. Dialkylfosfatii, un produs secundar al organofosfatilor, au fost descoperiti in cantitati mari tocmai la copiii cu atentie scazuta.
Pesticidele nu raman in organism mai mult de trei-patru zile, insa prezinta un risc avand in vedere ca cei mici sunt expusi constant la ele si au o capacitate scazuta de a le metaboliza.
Desi nu s-a ajuns la nicio concluzie privind modul cum au ajuns pesticidele in organism, cel mai probabil copiii au fost expusi la ele prin consumul fructelor sau legumelor tratate chimic.