Anzii si Pacificul "ruleaza" doua mese uriase de aer rece, muntii oferind si o extraordinara sursa pentru irigatii pentru solul nisipos al podgoriilor, apa din rauri sau torente fiind dirijata printr-un sistem vechi de canale construit de... incasi (care aveau aici intinsele culturi de cereale si legume).
Produs vreme de secole, fara a avea insa notorietatea celui francez sau al celui italian, vinul chilian a intrat in atentia Europei si a lumii atunci cand filoxera a atacat vita-de-vie de pe vechiul continent.
Nu doar ca mai mult de un deceniu vinurile de pe masa europenilor au venit din Chile, dar "batranele" vite ale Europei, "pastrate" in podgoriile chiliene timp de secole, au oferit o sansa enorma marilor tari viticole ale lumii vechi.
Cultivate fara port-altoi (fenomen rar intalnit in viticultura mondiala), soiurile chiliene de struguri sunt dintre cele mai variate din lume. Avem aici toate soiurile mari "internationale" - de la Chardonnay si Sauvignon Blanc la Merlot si Gewurztraminer, dar vom intalni si soiuri care, de-a lungul secolelor, au capatat o amprenta puternic chiliana, precum Pais, care, fara a fi neaparat un "succes" pe piata mondiala este foarte indragit de localnici.
Unul dintre cele mai cunoscute vinuri chiliene pe piata internationala este Carmencre, care pana nu demult fusese considerat o varietate de Merlot. S-a descoperit insa ca este un soi de Bordeaux, disparut in tara de origine, dar care in Chile si-a gasit un nou camin.
Multe ar mai fi de spus despre vinul chilian... In aceasta pagina mai e loc insa doar pentru un amanunt: pentru vinificatia traditionala, chilienii folosesc cuve din lemnul unui fag mereu tanar, numit rauli, care imprumuta vinului vigoarea lui vesnica.
Citeste si Jurnalul National
Foto: www.gvpedia.com
www.cruisespecialists.com