Organizatorii campaniei mondiale au avertizat liderii lumii joi, 11 august, prin intermediul mass-media, ca au la dispozitie doar 3,5 milioane de secunde pentru a acoperi deficitul mondial de cadre medicale. Termenul-limita de indeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului este reprezentat de Adunarea Generala a Natiunilor Unite din 20 septembrie, unde guvernele trebuie sa-si afirme angajamentul de a mari numarul cadrelor medicale pentru a salva vieti.
Pentru a marca numaratoarea inversa a secundelor ramase pana la Adunarea Generala a ONU, a fost lansat online un avatar prin intermediul caruia oamenii din lumea intreaga isi demonstreaza solidaritatea cu aceasta campanie prin schimbarea pozei de profil pe Facebook sau Twitter cu imaginea unui "supererou" medical - si prin trimiterea automata a unui mesaj catre prieteni pentru a face acelasi lucru.
Mai mult de 40 de milioane de copii nu beneficiaza de ingrijire medicala elementara. 8 milioane dintre ei mor in fiecare an inainte de implinirea a cinci ani de viata. Cu personal medical suficient, cu resurse adecvate, multe dintre aceste tragedii pot fi evitate. Concomitent, sustinatorii campaniei promoveaza mesajul prin metode vizuale ample, organizand o caravana a celui mai mare plasture din lume (cu dimensiunea de 5 m pe 1,5 m) in Liberia, Tanzania, China si Marea Britanie.
"Planeta are nevoie de 3,5 milioane de cadre medicale, iar campania are nevoie de tine", spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
"Poti deveni si tu un supererou pe healthworkerscount.org: implica-i pe prieteni, si astfel vei sprijini efortul nostru in promovarea maririi numarului de cadre medicale. Ingrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea asigura, de fapt, supravietuirea copiilor care vin pe lume. In acest scop, Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, deruleaza programul Fiecare copil conteaza, urmarind reducerea mortalitatii in randul copiilor sub 5 ani din 16 comunitati defavorizate din judetele Brasov, Caras-Severin, Dambovita si Vrancea".
Pana in prezent, au beneficiat de ingrijire suplimentara si de sprijinul material oferit de Salvati Copiii 135 de gravide (25 minore), 180 de mame tinere (37 minore) si 466 de copii.
In Romania, rata mortalitatii infantile ramane o problema majora, in conditiile in care cele mai multe dintre decesele copiilor de sub un an ar putea fi prevenite, prin programe integrate de monitorizare medicala a femeii insarcinate si a nou-nascutului. In 2009, mortalitatea infantila a fost de 10,1 la 1000 copii, dubla fata de media Uniunii Europene.
Poti urmari campania mondiala pentru acoperirea deficitului mondial de cadre medicale pe Twitter folosind @healthworkers si #healthworkers si poti deveni si tu un supererou dand click pe web bannerul cu acest text de pe www.salvaticopiii.ro.