Mai multe studii și cercetări arată faptul că scutecele nepotrivite pot avea efecte negative asupra bebelușilor. Fie că este vorba de unele de proastă calitate sau de o mărime aleasă greșit, printre posibilele urmări se numără disconfortul, dermatita de scutec și chiar probleme în dezvoltarea abilităților motorii. Află din cele ce urmează care sunt detaliile pe care niciun părinte nu trebuie să le scape din vedere, pentru a evita aceste neplăceri.
Probleme de dezvoltare
Deși, în principal din cauze financiare, unii părinți pot fi tentați să aleagă produse mai ieftine, este esențial să alegi scutece calitative pentru copilul tău. Pune mereu lucrurile în balanță și ia în calcul posibilele efecte negative asupra sănătății. Ia în considerare, de asemena, faptul că un scutec mai slab va trebui schimbat mult mai repede, comparativ cu unul mai rezistent.
Unul dintre principalele neajunsuri ale scutecelor de proastă calitate este faptul că nu distribuie lichidul colectat în mod uniform. În această situație, în loc ca scutecul să rămână subțire și confortabil, acesta se va aduna între picioarele bebelușului. Lucru care poate cauza mai multe neplăceri decât te-ai fi gândit.
În cadrul studiului „Go Naked: Diapers Affect Infant Walking”, realizat de US National Institut of Health, specialiștii au constatat că un scutec care atârnă poate cauza probleme în dezvoltarea abilităților motorii la copii. Mai exact, o parte din bebelușii care au luat parte la studiu au fost incomodați în încercarea de a merge, nereușind să pășească în mod corect. Aparent ei s-au împiedicat și au căzut cel mai mult atunci când erau îmbrăcați cu un scutec textil, apoi cu un scutec de unică folosință, cele mai bune rezultate fiind observate în cazul copiilor dezbrăcați. Practic, cu cât este mai gros și mai voluminos scutecul, cu atât acesta va reprezenta o barieră în dezvoltarea rapidă a micuțului. Motivul este foarte simplu, după cum apare explicat în lucrare, picioarele bebelușului vor fi mai depărtate iar distanța va modifica automat și lățimea pașilor, cauzând balansări și dezechilibrări. Această problemă are efecte mai vizibile la copiii mai mici, care învață să meargă.
Dermatita de scutec
O altă problemă ce poate afecta starea de bine a bebelușului este apariția dermatitei de scutec. Aceasta se manifestă printr-o erupție roșie, neregulată, ce apare pe piele, în zona scutecului. Fesele și părțile intime vor deveni foarte sensibile și micuțul va resimți un disconfort major, în special la schimbarea scutecului. Afecțiunea este destul de frecvent întâlnită, mai ales în primul an de viață. În general poate fi evitată dacă pielea este menținută uscată. Însă acest lucru devine dificil în cazul scutecelor de proastă calitate, care nu absorb tot lichidul și nu lasă pielea să respire.
Un alt lucru care poate contribui la apariția dermatitei este schimbarea mărcii de scutece folosite. Bebelușul poate fi sensibil la compușii noului produs și poate dezvolta o formă de alergie. Aceasta se poate agrava cu ușurință deoarece mediul cald și umed de la interiorul scutecului favorizează dezvoltarea fungilor și a bacteriilor.
Mărimea nepotrivită
Acest ultim aspect cauzează neplăceri mult mai mici decât cele menționate mai sus. Dar, pentru starea de bine a bebelușului, nu trebuie scăpat din vedere.
Dacă micuțul poartă o mărime de scutec nepotrivită, va fi adesea ud și vor apărea scurgerile de urină. Cantitatea de lichid va fi prea mare pentru măsura actuală și nu va putea fi reținută la interior. Totodată, o măsură prea mică îl va incomoda, iar elasticul prea strâmt îi poate cauza urme roșii pe picioare.
Nu te chinui să închizi scutecul peste talie dacă ai dificultăți în acest sens. Un scutec la mărimea potrivită ar trebui să se poată închide cu ușurință. Cumpără, încă de la primele semne, scutece cu o mărime mai mare. Întotdeauna orientează-te după numărul de kilograme.
Sănătatea și starea de bine a bebelușului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Este important ca el se simtă cât mai confortabil și în largul lui, pentru a se dezvolta armonios. Acordă atenție tuturor detaliilor legate de calitatea și caracteristicile scutecelor folosite.
Sursa foto: Shutterstock
Pereții casei tale sunt vulnerabili. Descoperă 4 metode inedite pentru a-i proteja... Asta e ultima fiță! Inelul de logodnă nu mai e la modă. Ce se poartă pe degetul inelar după cererea în căsătorie. Nu est...