Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Spiridon. Ce nu ai voie să faci

Sfântul Spiridon este prăznuit în fiecare an pe 12 decembrie, în calendarul creștin ortodox și cel greco-catolic. Sf Spiridon este considerat făcătorul de minuni, iar ziua în care este prăznuit abundă în tradiții și superstiții.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Spiridon

Sfântul Spiridon al Trimitundei este considerat unul dintre marii făcători de minuni ai panteonului creștin. Iată ce nu trebuie să faci în această zi.

Sf Spiridon este considerat patronul spiritual al cizmarilor și mare vindecător. Multe spitale și biserici îi poartă numele. La București, la Biserica Sfântul Spiridon Vechi s-au înfăptuit minuni din partea sfântului grabnic ajutător. Sfântului Spiridon i se închină slujbe, cu scoaterea moaştelor, care sunt plimbate, de obicei, în poziție verticală.

Sfântul Spiridon, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 12 decembrie

În ziua de Sf Spirion, 12 decembrie, nu este voie să se consume băuturi alcoolice în exces, nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată, nu se spală nu se coase, nu se face curățenie. Bărbații nu înjugă vitele deoarece e rost de pagubă mare și boli.

Articolul continuă după reclamă

Sf Spiridon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie. În această zi este dezlegare la ulei.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Spiridon. Roagă-te pentru noroc și o căsătorie binecuvântată

Povestea Sf Spiridon

Potrivit scrierilor religioase, Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270, în Cipru. În perioada în care era împărat Constantin cel Mare. A fost păstor şi a rămas văduv de tânăr. A ales calea credinței și s-a călugărit. Sfântul Spiridon a fost arestat și exilat în vremea împăratului Maximian.

A reușit să convertească la ortodoxism un mare filozof al vremii. L-a cunoscut și pe Sfântul Nicolae, cel cu care a legat o strânsă prietenie. A murit în Cipru, în anul 348, și a fost înhumat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. Racla cu moaștele sale a fost mutată la Constantinopol, de unde, în 1453, a fost dusă în Serbia. Sfintele moaște au fost aduse, apoi, de către un preot grec, în insul Corfu, din Grecia, unde se află și azi.

Citește și: Calendar ortodox: Sfântul Spiridon, povestea sfântului care își părăsește racla pentru a-i ajuta pe credincioși

Rugăciune către Sfântul Spiridon. Roagă-te pentru noroc și o căsătorie binecuvântată... Sf Spiridon, 12 decembrie. Ziua în care femeile nu au voie să lucreze...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x