Antena Căutare

Trei greseli pe care le fac parintii in educatia copiilor

Esti gata sa iesi pe usa si copilul tau inca nu s-a imbracat. Asa ca ii spui "Ori te schimbi imediat, ori nu mai plecam", insa el iti raspunde calm "nu plecam atunci". Si iti dai seama ca ceea ce faceai pana acum nu functioneaza.

Insa trebuie sa te gandesti la cum s-a ajuns la aceasta situatie. Sunt niste lucruri prin care parintii gresesc in mod frecvent.

1. Isi mint copiii

Uneori, cand vrei sa il convingi pe un copil sa faca ceva, esti tentat sa il minti. Sa ii spui ca mergeti in vizita la niste prieteni cu care se va juca si in schimb sa il duci la dentist. Poate te gandesti ca daca il pui in fata faptului implinit, va fi mai bine decat sa il convingi o ora ca nu il va durea sa ii fie scoasa maseaua.

Ei bine, pe termen lung e mai bine sa gasesti cel mai bun dentist, care sa se poarte cu el cu manusi si sa il determine sa nu fie speriat, decat sa ii inseli asteptarile. In primul rand copilul va fi si mai traumatizat cand va realiza brusc ce se petrece de fapt. Apoi, un astfel de incident care poate ti se pare nesemnificativ, ar putea sa il marcheze pentru mult timp si sa il faca sa nu mai aiba atat de multa incredere in tine.

Articolul continuă după reclamă

Nu inseamna ca trebuie sa ii spui adevaruri carora nu le-ar putea face fata, ci sa nu il inseli. Normal ca in anumite situatii va trebui sa ii explici lucrurile pe intelesul sau sau sa il faci sa creada in idei ca Mos Craciun. Dar de aici la a-l pacali intr-o situatie care i-ar putea crea frica este un drum lung.

2. Nu se tin de cuvant

Daca ii spui copilului ca daca nu inchide televizorul si se apuca de teme, nu il mai lasi sa se uite toata saptamana la desene animate, insa cedezi inca de a doua zi in aplicarea pedepsei pentru ca te-ai mai calmat, copilul va intelege ca nu vorbesti serios.

Astfel, de fiecare data va incerca sa se sustraga regulilor si sa te manipuleze, iar in timp, acest lucru ar putea deveni o adevarata problema.

3. Unul este "parintele bun", celalalt e "parintele rau"

Chiar daca uneori este dificil, e foarte important ca parintii sa se puna clar de acord asupra anumitor lucruri si sa lucreze ca o echipa.

Daca va hotarati sa pedepsiti copiii si sa nu le dati voie sa manance inghetata la desert, e bina ca amandoi sa respectati acest lucru. Daca unul dintre parinti isi incalca promisiunea si mai ales daca face acest lucru fara ca celalat sa stie, este ca si cum ar fi subminat toate eforturile de stabilire ale unor reguli clare.

Poate pentru moment va parea ca ceva amuzant sau firesc sa te razgandesti si sa renunti la impunerea pedepsei, insa atunci cand parintii nu sunt uniti, copiii profita de situatie si se vor razvrati tot mai mult, mizand pe faptul ca oricum nimic nu se va intampla pentru vor gasi un mod de a iesi bine din orice situatie si de a nu suporta consecintele.

Problema nu tine neaparat de ceea ce se intampla acasa, ci ca ei ar putea intelege ca asa se intampla in general in viata, ca vor putea scapa ieftin daca vor sti pe cine sa manipuleze si ar putea avea probleme de adaptare la reguli in general.

foto: www.psychologytoday.com

Rolul fratilor in dezvoltarea noastra emotionala... Muscaturile intre copii pot duce la infectii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x