Denivelarile sau vopseaua aplicata neuniform creeaza umbre si mai departe o imagine neplacuta, insa un tavan perfect neted implica multa munca si rabdare, materiale de calitate si de cele mai multe ori costuri ridicate. Nimic mai fals, daca luam in considerare aparitia pe piata de specialitate a tavanelor extensibile.
Se aplica rapid, nu se crapa, nu pot avea denivelari, sunt disponibile in orice culoare sau imprimeu, ba chiar poate fi montat si demontat in mod repetat fara sa se deterioreze si este un ajutor de nadejde in cazul inundatiilor cauzate de vecinii de deasupra, intalnite la bloc.
CE SUNT TAVANELE EXTENSIBILE
O definitie cat mai exacta a tavanelor extensibile ne-a fost data de Petre Siboiu, director de vanzari la Stretch Design, care le-a descris ca fiind "o tehnologie moderna, care permite renovarea, amenajarea sau modernizarea unui spatiu la nivelul plafonului in timp record, cu executie usoara si rapida, fara murdarie sau resturi neplacute specifice unui santier clasic.
Se poate obtine un tavan perfect, fara denivelari, ceea ce este mai greu de realizat cu ajutorul metodelor si materialelor clasice de finisaj". Sunt confectionate dintr-o membrana fina din PVC care poate fi intinsa pe cadre de orice forma astfel ca tavanele extensibile se adapteaza si raspund oricarei cerinte de design.
Se deosebesc mai multe tipuri de tavane extensibile clasificate in functie de textura materialului: lucioase, cu efect de oglinda; satinate cu aspect neted; mate cu textura usor granulata; metalice cu reflectii de metal lucios; semitransparente cu aspect mat si care permit trecerea luminii.
Singurele diferente intre aceste tipuri sunt date de textura si aspectul materialului. Tavanele mate au acelasi aspect si pot inlocui zugraveala obisnuita, iar la atingere sunt usor rugoase. La polul opus se afla cele lucioase care reflecta obiectele si lumina, au o paleta de culori mult mai bogata si maresc vizual volumul incaperii.
Cu toate acestea sunt recomandate cu precadere spatiilor comerciale sau in amenajari casnice cu design minimalist sau hi-tech. Pentru incaperile clasice, un astfel de tavan poate sa faca nota discordanta cu restul obiectelor de decor, drept pentru care in astfel de cazuri sunt indicate cele cu aspect mat.
CARACTERISTICI GENERALE
Avantajele tavanelor extensibile sunt multiple si incep cu faptul ca pot fi montate intr-un timp foarte scurt. O suprafata de 20 mp cu patru colturi se acopera intr-un interval de doua-trei ore. Timpul se montaj creste odata cu numarul colturilor sau, daca in incapere exista portiuni curbate, pereti din beton armat ori mai multe niveluri.
Materialul din care sunt confectionate este stabil la schimbarile de temperatura si permite montarea lor in orice tip de incapere, indiferent de destinatia pe care o are. Nu contin subsante toxice si rezista la un grad de umiditate sporit fara sa retina mirosurile sau sa creeze un mediu propice condensului sau igrasiei.
Folia tavanului este impermeabila, extensibila si suporta o presiune de pana la 100 de litri pe mp, lucru important pentru toti cei care locuiesc la bloc si au avut experienta neplacuta de a fi inundati de vecinul de sus. In astfel de cazuri pelicula din PVC se comporta ca bariera impotriva apei.
Corpurile de iluminat pot fi montate peste tavanele extensibile sau, daca vorbim despre spoturi, pot fi incastrate in suprafata membranei. In cazul tavanelor semitransparente, se poate opta pentru lampi sau leduri montate sub pelicula pentru iluminat ambiental. Tavanul nu poate fi afectat de caldura emanata de bec indiferent de locul in care au fost amplasate corpurile de iluminat, daca acestea au fost montate corect si au fost respectate normele tehnice.
RENOVARE CU EFORT MINIM
Paleta disponibila de culori pentru tavanele extensibile este foarte variata, dar, daca doriti sa optati pentru un tavan personalizat, puteti imprima pe suprafata materialului orice imagine. Comanda se face la firmele specializate, iar perioada de asteptare este de maximum trei zile dupa efectuarea masuratorilor.
In tot acest timp nu va fi necesar sa goliti incaperea sau sa efectuati lucrari de pregatire a tavanului. Folia poate fi aplicata indiferent ca tavanul a fost sau nu finisat. Important este sa nu prezinte gauri sau sa aiba zone in care tencuiala este instabila, pentru ca pe suprafata lui se monteaza cadrul de sustinere a pelicului PVC care dupa montare este mascat.
"Tavanul extensibil nu absoarbe sunetul, insa preintampina aparitia ecoului. Daca aveti nevoie de o izolare fonica completa, ar fi cazul sa va placati tavanul de baza cu polistiren sau alt material pentru antifonare si abia apoi sa montati peste el folia din PVC", spune Calin Turcan, administrator la Plus Deco R.
Instalarea unui tavan extensibil reduce cu maximum 5 centimetri inaltimea camerei daca nu se doreste mascarea altor obiecte inestetice precum tevile sau diminuarea inaltimii incaperii. Deteriorarea obiectelor aflate sub tavanul extensibil nu va ridica probleme datorita faptului ca folia poate fi montata si demontata in repetate randuri, fara sa-i fie afectata calitatea.
Suprafata din PVC a peliculei este antistatica si nu necesita intretinere ulterioara. In cazul in care se murdareste accidental, este de ajuns sa o stergeti usor cu o carpa de praf si solutie de geamuri.
Garantia tavanelor extensibile este de zece ani in conditiile in care sunt instalate de firme specializate. Pretul materialului variaza intre 9 si 50 euro/mp, dar se poate ajunge si la mai mult daca se cer efecte deosebite. La acesta se mai adauga si costurile de montaj care se calculeaza in functie de complexitatea lucrarii.
sursa: Jurnalul