Preparatele din carne
Salamurile, mezelurile, carnatii, crenvurstii, pateurile si in general toate preparatele din carne sunt un conglomerat de ingrediente nesanatoase. Carnea este folosita in cantitati foarte mici, restul fiind tendoane, sorici, gelatina, plus aditivi alimentari periculosi.
Atentie: Preparatele din carne contin doi dintre cei mai periculosi aditivi: nitritul de sodiu (E 250), considerat cancerigen, si glutamatul monosodic (E621), un puternic neurotoxic, al carui consum poate declansa maladiile Alzheimer, Parkinson, Huntington.
Dulciurile (dropsuri, jeleuri gumate, prajituri)
Dulciurile din comert sunt adevarate bombe de aditivi alimentari. Dropsurile, jeleurile gumate, prajiturile sunt colorate artificial si au prea mult zahar sau inlocuitori ai acestuia.
Atentie! Feriti-va de dulciuri pe cat posibil. Despre zahar se spune ca da dependenta, mai ales in cazul in care consumam frecvent produse care il contin.
Sucurile si bauturile carbogazoase
Oferta de sucuri acidulate si de alte bauturi carbogazoase este foarte bogata. Din pacate, compozitia lor nu are aproape deloc ingrediente naturale. Aspartamul, acidul ciclamic, benzoatul de sodiu, acesulfamul K, caramelul, dau un gust placut sucurilor, dar nu ofera organismului ceva sanatos, care sa ne stinga setea fara amenintari.
Atentie! Aspartamul este unul dintre cei mai controversati aditivi. Cercetatorii si medicii au stabilit ca multe dintre suferintele pacientilor pot avea la origine consumul excesiv de produse care il contin.
Gemurile indulcite artificial
Multe gemuri din comert contin indulcitori artificiali periculosi: acesulfat de potasiu (E950) cu efect cancerigen, risc de leucemie, de tumori pulmonare si acidul ciclamic (E 952) cu efect cancerigen la nivel renal si care afecteaza sistemul imunitar, nervos si cardiovascular.
Branza topita
Branza topita nu a scapat de aditivare. Cele mai periculoase E-uri folosite sunt: caragenanul (E 407) recent asociat cu efectul cancerigen, difosfatii (E 450) care scad densitatea osoasa generand osteoporoza, si polifosfatii (E 452) care reduc echilibrul calciu - fosfor din organism.
Chipsurile cu arome si alte snacks-uri
Chipsurile, in special cele cu arome, contin cativa aditivi alimentari periculosi: glutamatul monosodic si ribonucleotidele de sodiu.
Atentie! Prajirea cartofilor si a tuturor alimentelor bogate in amidon elimina acrilamida, o substanta pe care insasi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) o recunoaste ca fiind foarte toxica.
Guma de mestecat
De la guma de mestecat nu ne asteptam sa aiba o compozitie nutritiva, dat fiind faptul ca nu o utilizam pentru a ne hrani. O folosim pentru a avea o respiratie curata. Totusi, trebuie sa reducem consumul ei, mai ales in cazul copiilor.
Atentie! Guma contine coloranti si indulcitori artificiali periculosi, al caror consum nu se recomanda frecvent.
Citeste si Revista Felicia!
foto: markspsychiatry.com