Acestea sunt concluziile expertilor americani, care au observat ca studiile anterioare care ridicau in slavi relatiile matrimoniale si, in general, pe cele stabile, ca fiind mana cereasca pentru sanatate si viata lunga, pot fi usor contrazise in anumite situatii.
Astfel, s-a constatat ca daca partenerul de viata are viciul bauturii, al drogurilor, al fumatului, este cartofor, afemeiat, dependent de computer, de televizor, de junk-food, dulciuri si hrana nesanatoasa in general, ai sanse infime sa il dezveti de asemenea vicii. In schimb, ai cele mai multe sanse sa te molipsesti si tu, chiar daca nu ai asemenea vicii si ai fost obisnuit cu un stil de viata sanatos.
Profesorul Corinne Reczek de la Universitatea din Cincinnati, care a coordonat un studiu realizat pe 122 de femei si barbati fie casatoriti, fie intr-o relatie stabila pe o durata cuprinsa intre 8 si 52 de ani, a constatat ca, in majoritate, barbatii sunt cei care „propaga" viciile lor catre partenerele de viata.
Astfel, daca ai langa tine un fumator inrait sau un dependent de junk food, in scurt timp vei incepe si tu sa fumezi si sa te indopi cu cartofi prajiti, cu hamburgeri si cu alte mancaruri nesanatoase. Daca ai un sedentar, nu vei mai iesi decat rar la plimbare. In schimb, iti vei petrece majoritatea timpului sezand pe canapea. Daca sta cu ochii in computer, precis vei sfarsi si tu prin a umbla oriunde cu laptopul legat de gat.
„E vorba de anihilarea responsabilitatii personale. Partenerul care observa un viciu la celalalt nu incearca sa-l opreasca, sugerandu-i astfel ca i-ar fi astfel complice la viciul sau" si astfel se produce, inconstient, un transfer direct al viciului asupra partenerului neviciat, este explicatia data de specialisti despre cum se transmite viciul intre partenerii unui cuplu.
Citeste si jurnalul.ro!
Foto: picasaweb.google.com