Prunele se pot consuma proaspete, deshidratate, conservate sub forma de gemuri, dulceturi, compoturi, jeleuri, magiun. In stare proaspata, prunele se folosesc la placinte, tarte, prajituri, galuste cu prune etc. Din prune uscate se pregatesc diverse mancaruri (cu sau fara carne). Prunele coapte se pastreaza numai cateva zile, preferabil in frigider. Daca vrei sa le tii mai mult, culege-le cand sunt aproape coapte si asaza-le intr-o cutie de carton, intr-un loc intunecat.
Galuste cu prune
Ingrediente: 1,1 kg cartofi, 250 faina, 2 oua, sare, 200 g pesmet, 500 g prune, 125 g zahar 120 g unt, zahar vanilat, scortisoara, coaja rasa de la o lamaie.
Preparare: Cartofii se spala, apoi se fierb in apa si sare. Dupa ce au fiert, se curata de coaja, se trec prin masina de tocat, li se adauga faina, sare, oua, coaja de lamaie, vanilie, apoi se framanta bine. Din aceasta compozitie se intinde o foaie mai groasa. Prunele se spala, li se scot samburii si in locul acestora se pune putin zahar. Foaia se taie in patrate; in fiecare din ele se pune cate o pruna, care apoi se inveleste in foaia de aluat. Galustele se fierb circa 10 minute in apa clocotita. Pesmetul se rumeneste intr-o cratita cu unt incins. Galustele fierte se trec prin pesmet, apoi se asaza intr-o tava si se pudreaza cu scortisoara. Tava se introduce in cuptor, 10 minute. Galustele se servesc calde.
Tarta cu prune
Ingrediente: 160 g faina, 150 g unt, 160 g zahar si 2-3 linguri pentru presarat deasupra prunelor, 3 oua, 1 lingura rom ( sau coaja de lamaie), 20 prune, ½ plic praf de copt.
Preparare: Se freaca untul cu zaharul, apoi se adauga pe rand galbenusurile si se freaca pana rezulta o pasta omogena; se adauga putin cate putin faina si praful de copt stins cu zeama de lamaie, apoi romul, un pic de sare, iar la urma albusurile batute spuma. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt, se niveleaza si se pun jumatatile de prune una langa alta, cu adancitura in sus (spalate bine in prealabil). Se presara zahar peste prune si se dau la cuptor (preancalzit), la temperatura medie, jumatate de ora.
Piept de pui cu prune
Ingrediente: 600 g piept de pui, 500 g prune, 1 ceapa rosie, 30 g susan, 2 linguri ulei masline, 1 lingura miere, 1 lingurita chimen sare si piper.
Preparare: pieptul se taie in fasii de 2-3 cm lungime, ceapa se toaca marunt, se pune la calit, apoi se adauga pieptul de pui, se lasa la foc iute, pana se rumenesc. Prunele se spala, se desfac in doua, se scot samburii. Se adauga in vasul cu pui si ceapa, mierea, chimenul, susanul sarea si piperul. Se amesteca totul bine, se lasa la foc domol, 30 minute. Se serveste cald.
Compot de prune
Ingrediente: 750 g prune, 150 g zahar.
Preparare: Se aleg prune bine coapte, se spala, se scot samburii si se pun la fiert cu zahar, intr-o cratita fara apa. Se fierb la foc mic, pana se inmoaie.
sursa: revista Felicia
foto: khymos.org
Retete de efect - friptura in fierul de calcat cu carbuni...