Sanda Marin sau Cecilia Simionescu-Zapan pe numele ei adevărat este cea care a învăţat România să gătească. Faimoasă pentru cărțile ei de reţete a devenit o adevărată Biblie în majoritatea bucătăriilor românilor în secolul XX.
A publicat volumul "Carte de Bucate", o lucrare care a "domnit" în bucătăriile româneşti peste 70 de ani. Chiar dacă astăzi, alti bucătari profesioniști s-au făcut remarcați și i-au mai şters din autoritate, Sanda Marin rămâne cea mai mare bucătăreasă româncă din toate timpurile. Despre femeia din spatele acestei cărţi s-a crezut în anii comunismului că este bărbat sau că este vorba despre un autor colectiv sau că "sandamarinul" este, de fapt, o ustensilă de gătit.
"Cartea de bucate" a fost publicată în 1936 la Editura "Cartea Românească",o lucrare care a devenit un best-seller. A fost ulterior republicată în nenumărate alte ediţii, tradusă în germană sau în engleză. De exemplu, ediţia americană a cărţii se numeşte „Traditional Rumanian Cooking”, a fost publicată în 1996 şi conţine 1.296 reţete.
Reţetele Sandei Marin au suferit însă din cauza cenzurii comuniste. I-au eliminat ceea ce este considerat prea opulent sau cosmopolit - salata de icre negre, Chateaubriand-ul, consommé-ul, dar şi cozonacul moldovenesc cu 100 de ouă pentru 5 kilograme de fâina. Sosului olandez i s-a schimbat numele în "sos de unt", sosul béchamel dispare complet, iar referinţele religioase (ca în "ghiveci de post") sunt şi ele înlăturate, fiind însă introduse preparatele "economice".
Citește mai multe pe iadulbucatarilor.a1.ro
VIDEO: Crezi că ştii cum să cureţi un măr? Te înşeli! Asta e cea mai rapidă metodă...