Antena Căutare

Care este diferența dintre ciorbă și supă. Una dintre ele este mult mai indicată pentru o siluetă de vis

Ciorba și supa sunt printre felurile de mâncare preferate de români. Iată ce diferență există între cele două.

Galerie
Ciorbele și supele sunt printre preferatele românilor | Shutterstock

Ciorba este „sfântă” în cultura gastronomică din România. Cel puțin la masa de prânz, în meniu apare o ciorbă delicioasă în jurul căreia se strânge întreaga familie.

Odată cu scăderea temperaturilor, ciorbele și supele sunt la mare căutare chiar și la restaurante.

Citește și: Rețeta de orez cu varză. Cum gătești cel mai delicios preparat de post

Care este diferența dintre ciorbă și supă. Una dintre ele este mult mai indicată pentru o siluetă de vis

Articolul continuă după reclamă

Potrivit unei surse, există totuși o diferență notabilă între ciorbă și supă. De asemenea, una dintre ele este mai potrivită în lupta cu kilogramele în plus.

Astfel că, ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne diluat cu apă. Acest preparat este sățios și un aliat de încredere în lupta cu kilogramele nedorite. Cu toate acestea, este necesar un plus de atenție la cantitatea de cartofi, orez sau făinoase care se adaugă în ciorbă.

„Ce relație avem între ciorbă și siluetă? Una foarte bună, având în vedere că ciorba ne umple stomacul cu apă. Umflă burta, dar nu îngrașă! Există diferențe între ciorbă și supă? Haideți să analizăm!” spune Mihaela Bilic.

Nu doar cantitatea de apă care diluează conținutul este un element de diferențiere între ciorbă și supă, ci și dacă este acrită sau nu. Astfel că, dacă este într-adevăr actrit preparatul, este ciorbă, iar dacă este dulce, este supă.

Citește și: Cât costă cozonacul Dubai în cofetării, cu o lună înainte de Sărbătorile de iarnă. Și prețul pentru cel clasic a crescut

„Ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne, diluat în multă apă. Dacă e acrită se numește ciorbă, dacă e dulce îi spunem supă.

Ingredientele sunt vizibile, zeama este clară, iar grăsimea nu poate fi ascunsă, se ridică la suprafață. Uleiul nu se amestecă cu apa, deci ciorba poate fi degresată foarte ușor și când e caldă, fie după ce s-a răcit”, adaugă aceasta.

„Nu e periculos să punem în ciorbă cartofi, paste făinoase sau orez, cantitatea nu depășește 2 linguri/ porție și silueta nu este în pericol.

Nici dacă e vorba de ciorbă dreasă cu smântână nu e grav, o lingură de smântână are mai puține calorii decât o lingură de ulei”, mai precizează ea.

În schimb, Mihaela Bilic aduce în discuție și supa cremă, unde lucrurile se schimbă mult. DEși conține tot legume, având o consistență mult mai cremoasă, deoarece este pasată la bender, în unele rețete se precizează adăugarea untului, smântânii sau făinii. Acest lucru poate avea un impact asupra greutății.

Citește și: Rețeta pentru cea mai bună pomana porcului cu usturoi, mămăliguță și murături! Cum să o prepari ca adevărații bucătari

Făina încorporează grăsimea, astfel că supa nu poate fi degresată la final, nemaifiind vizibilă, ceea ce duce la un rezultat ușor nepotrivit pentru lupta cu kilogramele nedorite.

„Supa-cremă este în principiu o ciorbă de legume băgată la blender. Poate să conțină și carne, însă consistența ei cremoasă este dată de cartofi, rădăcinoase sau leguminoase.

Ca să fie mai groasă și pentru un plus de gust, unele rețete conțin făină, unt sau smântână… iar asta poate să fie o capcană pentru siluetă!

Din păcate făina încorporează și leagă grăsimea, nu o mai putem vedea. Supă cremă nu poate fi degresată, pentru mai multă siguranță ar fi bine să o gătiți chiar voi, sau să fie făcută de un bucătar de încredere, ca să știți câtă grăsime ascunde”, menționează Mihaela Bilic.

Grăsimea din ciorbă este dată de carne, în timp cea din supa cremă de la cartofi și smântână. Potrivit sursei menționate anterior, ciorba are doar 150 de calorii și echivalează cu jumătate din porția de felul doi de la o masă.

Citește și: Rețeta pentru un vin fiert cu mere, portocale și scorțișoară. Cum să îl prepari pentru un gust greu de refuzat

„Socotiți 150 cal pentru un castron de ciorbă/supă, echivalent cu o jumătate de porție de felul doi. Și culmea e că ține stomacul plin de două ori mai mult timp!

Ciorba este prietena siluetei și poate fi consumată de cei care țin diete ca fel unic, la masa de prânz sau la cină… e dietetică, echilibrată și foarte românească!”, menționează Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Ingredientul-secret pentru o supă cremă aromată și extrem de delicioasă

Însă supa cremă este delicioasă și mulți pofticioși o preferă. Potrivit unei surse, există un ingredient care ar putea să îi dea o textură mult mai cremoasă și pe care, de regulă, gospodinele îl aruncă.

Citește și: Rețetă de piure de cartofi dulci. Care este secretul pentru un gust deosebit

De obicei, în bucătăria românească, gospodinele gătesc cu ingrediente proaspete, de țară, evitând conservele. Cu toate acestea, potrivit sursei menționate anterior, secretul pentru o supă cremoasă sunt legumele la conservă care dau un gust cu totul deosebit preparatului.

„Tot acel lichid aromat, cu amidon sporește aroma și îngroașă în mod natural sosurile și supele. Uneori, face ca agenți de îngroșare suplimentari, cum ar fi făina și amidonul de porumb, să fie complet inutile! De ce aș turna asta în chiuvetă?” este precizat pe platforma TikTok.

Citește și: Desertul cu Nutella despre care vorbește toată lumea. Nu necesită coacere sau gelatină

Mulți utilizatori au încercat rețeta și au declarat că rezultatul este într-adevăr delicios. Însă pofticioșii trebuie să fie atenți la detalii. De regulă, legumele la conservă au sare, astfel că trebuie să acorde atenție cantității de sare pe care o adaugă pentru supă.

„În funcție de conserva pe care o folosiți, lichidul de fasole ar putea fi suficient pentru a asezona preparatul fără a adăuga sare suplimentară. La fel ca și alte ingrediente sărate, ține cont de asta și gustă pe măsură ce adaugi”, este precizat, conform sursei menționate anterior.

Citește și: Rețetă mămăligă cu umplutură de brânză și pancetta. E simplu de făcut și rezultatul e delicios

De asemenea, aceștia trebuie să măsoare cantitatea de lichid adăugată sau să suplimenteze cu făină, pentru a prepara o supă cremă groasă.

„Reduceți agenții de îngroșare sau omiteți-i cu totul. Dacă faceți o supă cremoasă sau o tocană care se bazează pe agenți de îngroșare precum făina sau amidonul de porumb, probabil că puteți reduce făina la jumătate. Puteți sări peste amidonul de porumb, în ​​funcție de cât de gros doriți să fie preparatul”, este un alt sfat util.

Rețeta de orez cu varză. Cum gătești cel mai delicios preparat de post... Cum să fierbem corect legumele pentru a-și păstra vitaminele. Ce să faci ca să nu-și piardă proprietățile nutritive prin...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x