Antena Căutare

De ce se ciocnesc pahare cu șampanie de Revelion. Ce semnificație are acest obicei străvechi

Ciocnitul paharelor cu șampanie la trecerea dintre ani este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri asociate cu Revelionul. Această tradiție își are originile în istorie și este practicată în întreaga lume, având atât o semnificație simbolică, cât și un rol social important.

Galerie
În România, ciocnitul paharelor cu șampanie de Revelion este o practică respectată în toate colțurile țării | Profimedia

Ciocnitul paharelor datează din Antichitate, când oamenii foloseau acest gest pentru a demonstra prietenia și încrederea. În epoca medievală, exista teama de otrăvire, iar prin ciocnirea energică a cupei, lichidele din pahare se amestecau, simbolizând faptul că niciun participant la masă nu avea intenții rele.

În ceea ce privește șampania, aceasta a devenit populară în cadrul nobilimii franceze în secolul al XVII-lea. Băutura era considerată un simbol al opulenței și al bucuriei, fiind utilizată în momentele de celebrare, inclusiv la festivitățile de Anul Nou. De-a lungul timpului, șampania a devenit băutura oficială a sărbătorilor și a petrecerilor din întreaga lume.

Citește și: Mesaje de Revelion: Felicitări și Idei de SMS pentru un An Nou plin de magie

Semnificația gestului. De ce ciocnim pahare cu șampanie de Revelion

Articolul continuă după reclamă

Ciocnitul paharelor la miezul nopții este mai mult decât un simplu gest de curtoazie. În multe culturi, acest obicei reprezintă un moment de conexiune între participanți, marcând trecerea către un nou început și exprimând dorințele de sănătate, prosperitate și fericire pentru anul ce vine.

Sunetul cristalin produs de ciocnirea paharelor este adesea interpretat ca o alungare simbolică a energiilor negative și a ghinionului.

De asemenea, șampania, cu bulele sale efervescente, simbolizează entuziasmul, optimismul și speranța pentru viitor. Tradiția de a ciocni pahare este acompaniată de urări și toasturi, ceea ce întărește sentimentul de comunitate și solidaritate.

Unde se practică ciocnitul paharelor cu șampanie de Anul Nou

Astăzi, ciocnitul paharelor cu șampanie este o tradiție globală. De la Paris până la Tokyo, de la New York la Sydney, oamenii sărbătoresc trecerea în noul an cu pahare pline de șampanie sau alte băuturi spumante.

În Europa, tradiția este profund înrădăcinată, în special în Franța, Italia și Spania, țări cunoscute pentru vinurile lor spumante. În Statele Unite, șampania este un simbol al petrecerilor somptuoase, iar în Asia, acest obicei a câștigat popularitate în ultimele decenii, în special în orașele cosmopolite.

În România, ciocnitul paharelor cu șampanie de Revelion este o practică respectată în toate colțurile țării, fie că este vorba despre petreceri private sau evenimente publice. Oamenii își urează tradiționalul „La mulți ani!” și deschid sticlele de șampanie imediat ce ceasul marchează miezul nopții.

Așadar, ciocnitul paharelor cu șampanie este mai mult decât un simplu ritual festiv. Este o modalitate de a împărtăși bucuria, de a consolida legăturile sociale și de a privi cu optimism către viitor. De fiecare dată când paharele se ating la miezul nopții de Revelion, ele aduc cu sine promisiunea unui nou început și speranța pentru zile mai bune. Indiferent de locul sau modul în care este practicat, acest gest rămâne un simbol universal al sărbătorii și al unității.

Citește și: Tradiții de Revelion: Superstiții și obiceiuri de pe fiecare continent. De ce sunt respectate an de an

După câte ore poți conduce, dacă ai băut șampanie de Revelion

Atenție! Dacă beți un pahar de șampanie și sunteți șofer, puteți urca la volan abia după două ore.

Pentru o persoană care consumă 150 ml de șampanie cu o concentrație de 12% alcool, timpul necesar pentru eliminarea completă a alcoolului din sânge poate varia. În cazul bărbaților, acest proces durează aproximativ o oră, dar pentru femei, timpul crește la peste două ore, datorită diferențelor fiziologice și metabolice. Totuși, aceste estimări sunt influențate și de greutatea corporală, starea de sănătate și viteza cu care a fost consumată băutura.

Acest articol a fost creat cu ajutorul inteligenței artificiale

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x