- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ne plac, sunt gustoși și unii dintre noi nu ne putem abține de la ei. Burgerii au devenit un aliment din ce în ce mai preferat de tot mai multe persoane. Mai ales de cei care lucrează la birou. E la îndemâna oricui! Pui mâna pe telefon, faci comanda și…gata! Ai burger-ul în față.
Și dacă tot ne plac atât de mult, ce ar fi să aflăm zece lucruri despre acest preparat.
1. Numele „burger” vine de la „hamburger”, mai exact fripturile care-și au originea în orașul Hamburg. Emigranții din Germania au popularizat termenul, iar cultura populară l-a redus la ce era mai delicios.
2. Carnea tocată de hamburgeri n-a fost de vită, inițial. O rețetă care pune o bucată de carne între două bucăți de chiflă datează din 1884. Rețeta cerea carne de pui. O altă rețetă pentru „cârnat hamburgh”, din 1758, cere să fie pusă carnea pe o bucată de pâine prăjită.
3. Pe la începutul secolului trecut, au apărut și alternative la hamburger: chickenburger, cheeseburger, lamburger, nutburger și porkburger. Combinațiile includ carne de diferite feluri, dar și alternative vegetariene sau mai sănătoase (halloumi sau duckburger).
4. Recordul mondial pentru mâncatul unui burger este 27 de minute, pentru un burger de 4 kilograme! Un burger normal are câteva sute de grame.
5. În Las Vegas există restaurantul „Atacul de Cord” – Heart Attack Grill. Chelnerițele se îmbracă în asistente medicale și burgerii din meniu au nume de intervenții pe inimă. Au un burger numit bypass-ul cvadruplu. Are aproape 10.000 de calorii.
6. Hamburgerii nu au fost populari în SUA până în 1904. Au prins popularitate odată cu Târgul Internațional din St. Louis. Astăzi, americanii consumă, pe an, 50 de miliarde de burgeri. Puși la rând, ar face înconjurul Terrei de cel puțin 32 de ori.
7. Peste 60% dintre sandwich-urile vândute la nivel mondial sunt, de fapt, burgeri. Cel mai cunoscut lanț de fastfood, McDonald’s, vinde, la nivel mondial, 75 de burgeri pe secundă.
8. În Primul Război Mondial, guvernul american, aflat în război cu Germania, a încercat să schimbe numele hamburgerului. Soldații îl numeau „liberty sandwich”, dar schimbare n-a ținut mai departe de sfârșitul războiului.
9. Un sondaj efectuat în 2013, la nivel mondial, relevă că peste 60% dintre fanii burerilor preferă să vadă cartofi tăiați, bine rumeniți, lână burgeri. Doar 16% preferă inelele de ceapă.
10. Un procent de 82% dintre americani consideră burgerii sănătoși. Ingredientele hamburgerului sunt, într-adevăr, bune surse de fier, proteine și vitamină B12. Consumați în moderație și gătiți de chefi cu har, sunt chiar delicioși.
Am aflat cele zece lucruri despre burgeri, acum haideți să cunoaștem și părerea specialiștilor
3 din 5 experți au spus "NU" burgerilor
Majoritatea specialiștilor au fost de acord că burgerii nu sunt o mâncare sănătoasă. Cu toate acestea, există loc de manevră în funcție de tipul de carne din care este făcut burgerul.
"Carnea de vită grasa, îmbibată în ketchup dulce și pusă între două bucăți de chifle făcute din făină rafinată? Nu, mersi", spune David Katz, director la Yale University Prevention Research Center.
Același lucru este valabil și pentru orice burger care nu este făcut în proporție de 90-97% din carne de vită macră, spune Julia Zumpano, dietetician la Cleveland Clinic.
Dar, Kristi King, dietetician la Spitalul de copii din Texas, oferă burgerilor un "da", cu condiția ca aceștia să fie consumați cu moderație.
"Burgerii sunt bogați în proteine, viatmina B12 și fier. În plus, dacĂ faceți burgerii acasă, puteți controla ingredientele, maximizând ingredientele bune și minimizându-le pe cele dăunătoare", spune King.
Moderația este cuvântul cheie. Nu este o idee bună să mâncați burgeri regulat, spune Erica Frank, profesor la University of British Columbia. In plus, burgerii de vita sunt încărcați cu grăsime saturată.
Dacă specialiștii nu ți-au tăiat pofta de a mai consuma burgeri, noi îți atașăm un video care îți arată cum să prepare un hamburger sănătos chiar la tine acasă.
Surse: Time, gastroart,
De dieta. Cu ce se poate înlocui OUL în REȚETE... La așa ceva nu ne-am fi așteptat! Un nutriționist spune că pizza, la micul-dejun, este mai sănătoasă decât o porție de c...