Antena Căutare

Gogoși pufoase cu drojdie uscată. Ce ingrediente să adaugi ca să iasă aromate

Puține deserturi trezesc amintiri mai vii și mai plăcute decât o farfurie cu gogoși proaspete, pufoase și ușor rumenite. Fie că sunt presărate cu zahăr pudră, umplute cu dulceață ori servite simple, gogoșile rămân un desert clasic, iubit de toate generațiile.

Gogoșile pufoase cu drojdie uscată se servesc pudrate cu zahăr, imediat ce au fost prăjite | Shutterstock

Folosirea drojdiei uscate face ca aluatul să fie mai ușor de pregătit și mai stabil, însă pentru ca gogoșile să fie cu adevărat pufoase este esențial ca drojdia să fie activată corespunzător și amestecată cu ingrediente la temperatura camerei. În plus, un adaos de coajă rasă de lămâie sau portocală, esență naturală de vanilie, un praf de nucșoară sau chiar puțin rom autentic transformă banalul aluat într-un desert parfumat și memorabil. Untul topit, adăugat spre finalul frământării, oferă un plus de finețe, iar laptele integral contribuie la o textură moale și elastică.

Pentru un rezultat cu adevărat impresionant, aluatul trebuie lăsat să dospească lent, într-un loc cald și lipsit de curenți de aer, până când își dublează volumul. Prăjirea trebuie făcută în baie de ulei la o temperatură constantă de 170–180°C, astfel încât gogoșile să rămână aurii, ușor crocante la exterior și perfect aerate la interior. Când aromele de vanilie și coajă de citrice se amestecă cu mirosul cald de aluat prăjit, ai în față o rețetă de weekend care adună familia în jurul mesei.

CITEȘTE ȘI: Gogoși de post ca la bunica. Secretul care le face pufoase

Rețetă de gogoși cu drojdie uscată

Articolul continuă după reclamă

O rețetă clasică și pufoasă, ideală pentru momentele în care vrei un desert de casă cu gust de copilărie, gogoșile cu drojdie uscată ies aerate și gustoase dacă aluatul este bine frământat și lăsat să crească suficient.

Ingrediente

  • 500 g făină albă tip 000
  • 7 g drojdie uscată (1 plic)
  • 250 ml lapte călduț
  • 2 ouă mari
  • 60 g zahăr
  • 50 g unt moale
  • 1 plic zahăr vanilat (sau 1 linguriță extract de vanilie)
  • 1 praf de sare
  • coaja rasă de la o lămâie (opțional)
  • ulei pentru prăjit (aprox. 500 ml)
  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Se cerne făina într-un bol încăpător. Se dizolvă drojdia uscată în laptele călduț amestecat cu o linguriță de zahăr și se lasă 10 minute până devine spumoasă. Se adaugă apoi peste făină împreună cu ouăle bătute ușor, restul de zahăr, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și sarea. Se începe frământarea și, pe măsură ce aluatul capătă consistență, se încorporează untul moale, câte puțin, frământând energic timp de 10–12 minute, până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Se acoperă vasul cu un prosop și se lasă la dospit într-un loc călduros timp de 1 oră sau până când își dublează volumul.

După dospire, se răstoarnă aluatul pe masa presărată cu făină, se întinde cu sucitorul la o grosime de 1,5 cm și se decupează forme rotunde cu un pahar sau o formă specială. Se așază pe hârtie de copt și se mai lasă la crescut 15–20 de minute. Între timp, se încinge uleiul într-o cratiță adâncă. Se prăjesc gogoșile în uleiul bine încins, la foc mediu, câte 1–2 minute pe fiecare parte, până devin aurii. Se scot cu spumiera pe șervețele absorbante, apoi se pudrează cu zahăr vanilat și se servesc calde sau reci.

CITEȘTE ȘI: Churros, rețeta de gogoși spaniole, batoane crocante, aurii cu sos de ciocolată

Trucuri pentru gogoși pufoase și aromate

Pentru a obține gogoși pufoase și aromate, este esențial să se respecte câteva detalii esențiale legate de ingrediente, temperatură și tehnică. În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, în special ouăle, laptele și untul. Acest lucru ajută drojdia să acționeze uniform și favorizează o dospire corectă. Drojdia uscată se activează separat cu zahăr și lapte călduț (nu fierbinte!), iar dacă după 10 minute nu a devenit spumoasă, e semn că e inactivă și trebuie înlocuită.

Aluatul trebuie frământat energic timp de cel puțin 10–12 minute, până devine neted, elastic și ușor lipicios. Acest pas ajută la dezvoltarea glutenului, care captează aerul în timpul dospirii și conferă textura pufoasă specifică. După frământare, este important să se lase aluatul la dospit într-un loc cald, ferit de curenți, timp de cel puțin o oră. Cu cât crește mai bine, cu atât gogoșile vor fi mai aerate.

Pentru o aromă aparte, se poate adăuga în aluat coajă rasă de lămâie sau portocală, extract natural de vanilie ori rom veritabil. Uleiul de prăjit trebuie să fie suficient de adânc pentru ca gogoșile să plutească și să se rumenească uniform, iar temperatura ideală este de aproximativ 170–180°C. Dacă uleiul este prea rece, gogoșile vor absorbi multă grăsime; dacă e prea încins, se vor rumeni la exterior, dar vor rămâne crude în interior. După prăjire, se scurg bine pe șervețele absorbante și se pudrează sau se glazurează după gust. Astfel, gogoșile vor fi fragede, aromate și cu o textură perfectă.

Salate sățioase la cină. 5 rețete care să-ți țină de foame dacă ții regim... Chec pufos cu iaurt şi cacao. Reţeta unui desert delicios...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x