O astfel de salată caldă de cartofi cu sos de iaurt și muștar se prepară foarte simplu și ușor, chiar și de un începător în bucătătrie, pentru că nu necesită cunoștințe avansate de gastronomie sau tehnici culinare, iar ingredientele sunt foarte la îndemână.
Poate fi consumată ca un fel principal, alături de o salată verde, dar merge tare bine și ca garnitură la orice friptură de pasăre, de porc sau de pește. Ar merge chiar și cu ficăței de pui trași la tigaie, sau fripți pe grătar.
Se poate prepara și primăvara cu cartofi noi, dar cea mai potrivită este în sezonul rece, pentru a o consuma caldă.
Se poate adăuga și puțină maioneză, merge tare bine cu ceapa roșie și cu cartofii fierți, ca la salata orientală, clasică.
Ingrediente pentru rețetă de salată caldă de cartofi cu sos de iaurt și muștar:
- 1 kg cartofi roșii
- 50 gr unt
- sare și piper
- 2 căței de usturoi
- 400 gr iaurt cremos
- 1 lingură de muștar boabe
- 1 lingură de muștar de Dijon
- 1 linguriță pastă de hrean sau puțin hrean răzuit
- 1 ceapă roșie
- 1 lingură oțet sau zeamă de lămâie
- 1 legătură de mărar verde
Mod de preparare pentru rețetă de salată caldă de cartofi cu sos de iaurt și muștar
Se pregătesc cartofii pentru salată.
În primul rând se spală bine cartofii și se pun la fiert nedecojiți în apă cât să fie bine acoperiți. Se adaugă, când începe apa să fiarbă și puțină sare, 1/2 linguriță. Aceasta ajută cartofii să se pătrundă mai repede, dar le itensifică și gustul.
După ce sunt bine fierți, se scurg cartofii de apă, se trec prin jet de apă rece și se curăță, apoi se taie în bucăți mai colțuroase și mai mari.
Citește și: Rețetă de salată aperitiv din cartofi cu sfeclă roșie și cașcaval
Se pune untul la topit, se adaugă și cățeii de usturoi zdrobiți și se lasă doar 2 minute pentru a se aromatiza untul. Se îndepărtează usturoiul și se adaugă cartofii, amestecându-i ușor pentru a se unge toți cu untul aromatizat.
Usturoiul nu se aruncă, se va strivi și se va adăuga în sos.
Ceapa roșie se toacă mărunt și se macerează în oțet până sunt gata restul ingredientelor.
Preparare sos de iaurt.
Sosul de iaurt se prepară foarte simplu și ușor. Se amestecă iaurtul cu muștarul de Dijon, muștarul cu boabe și pasta de hrean sau hreanul răzuit proaspăt. Se adaugă mărarul verde spălat și tocat mărunt și se omogenizează bine amestecul.Cantitățile igredientelor din sos se pot ajusta în funcție de gustul fiecăruia. Iaurtul se poate alege mai degresat sau mai cremos, însă trebuie ales unul de calitate pentru a nu fi prea zemos.
Citește și: Rețeta de Salată caldă de cartofi cu ceapă roșie și usturoi
În sosul de iaurt se adaugă și ceapa macerată în oțet, trecută prin presă, sau prin blender. Apoi se adaugă sosul peste cartofi cât sunt în tigaia cu unt și se amestecă bine.
Se servește salata caldă, dar vara este mai delicioasă rece de la frigider.
Să aveți spor la preparat rețeta de salată caldă de cartofi cu sos de iaurt și muștar și poftă bună la savurat!
Ce facem cu mâncarea râmasă după Sărbători. Iată ce ne recomandă bucătarii... Rețetă de varză acră cu sos de roșii și ciuperci...