Pompa de căldură, un dispozitiv care ajută la transmiterea căldurii dintr-o locație respectiv sursă într-o altă locație sau o sursa de căldură, un radiator sau schimbător de căldură, majoritatea pompelor fiind folosite pentru a muta o sursă de căldură cu o temperatură mai mică, la o alta cu o temperatură mai mare.
Pompele de căldură sunt o soluție atunci când echipamentele funționează pe combustibil clasic, gaz ori combustibil solid sau lichid, datorită faptului că sunt complet nepoluate și costul este mai redus.
O pompă de căldură poate încălzi o locuință și în același timp te poate ajuta să economisești bani, dar și să protejezi mediul înconjurător.
Există trei tipuri de pompe de căldură: pompe de căldură sol-apă, pompe de căldură aer-apă, dar și pompe apă-apă. În funcție de cea aleasă și prețul diferă.
Colectorul exterior pentru pompa de căldură este alcătuit dintr-un foraj ce reprezintă o săpătură, care are adâncime cu un diametru de 160 mm, dar și o țeavă în formă de U cu o greutate pe capăt.
- Care sunt părțile componente ale pompelor de căldură?
Vaporizatorul - este partea care folosește căldura din mediul înconjurător ca și o sursă termică;
Compresorul - este componenta care aduce agentul termic vaporizat la o presiune mult mai ridicată, crescând și temperatura vaporilor;
Condensatorul - sau schimbătorul de căldură funcționeaza prin vaporii care predau căldura apei din sistemul de incălzire, reducându-și temperatura proprie;
Ventilul de expansiune - este componenta care scade presiunea vaporilor, fiind răciți destul de mult;
Unitatea de comandă - se ocupă cu dirijarea pentru a asigura o bună funcționare a instalației.
- Cum se realizează un foraj pentru pompa de căldură
Foraje pentru pompe de căldură efectuate de Hidrogeofor, indiferent de dimensiunea proiectului, îți pune la dispoziție de la un singur furaj, până la câteva sute în aceeași locație, datorită utilajelor performante și optimizate tocmai pentru execuția de foraje pompe de căldură.
Există mai multe tipuri de foraje și anume foraje orizontale, care la rândul lor poate fi: foraj orizontal prin percuție sau foraj orizontal prin dirijare, dar și foraj vertical, foraje pentru adâncime mică, dar și foraje pentru adâncime medie sau mare. Fiecare tip de foraj presupune o metodă diferită de realizare.
Forajul reprezintă operațiunile de fărâmare sau de așchiere a rocilor, care se efectuează pentru a realiza o sondă.
Tipurile de foraje, în funcție de adâncimea apei se realizează astfel:
Atunci când apa este medie sau mare, de la 100 de metri și mai mult de atât este nevoie de instalații mecanice, care au o circulație inversă sau directă, acest aspect fiind în funcție de zona, dar și de scop.
Forajele de mică adâncime, realizate la aproximativ 50 de metri, este recomandat să se efectueze într-un sistem uscat. Acest proces durează mai mult deoarece straturile care conțin apă, nu se deteriorează așa ușor. Se folosește o instalație cu un sistem rotativ, care are o circulație directă și astfel realizarea acestui tip de foraj durează în medie două zile, dacă a fost ales corect fluidul de foraj.