Mai multe guverne au amenintat recent ca vor reduce popularitatea BlackBerry printre oficialitati, acuzând problemele de securitate ale retelelor Research In Motion. Arabia Saudita s-a alaturat ieri Emiratelor Arabe Unite, Indiei si Kuweitului.
Autoritatile sunt ingrijorate pentru ca nu pot monitoriza traficul efectuat pe telefoanele Blackberry, deoarece, spre deosebire de Nokia sau Apple, serviciile oferite de Research In Motion sunt controlate in retele interne, care proceseaza transmisii criptate in centre de servere din Canada si Marea Britanie.
Anterior, Comisia a folosit PDA-urile produse de Qtek, companie detinuta acum de grupul taiwanez HTC, care produce si smartphone-uri bazate pe sistemul de operare Android dezvoltat de Google.
Potrivit sursei citate, decizia CE de a evita BlackBerry afecteaza 2.500 de angajati. David Yach, chief technology officer la RIM, a declarat ieri pentru Reuters ca nu crede ca guvernele vor pune in aplicare amenintarile, deoarece multi oficiali de stat depind in mare masura de telefoanele BlackBerry.
Insa telefoanele BlackBerry, odata considerate un standard in business, si-au pierdut din aura de exclusivitate si nu mai sunt indispensabile, dupa ce companiile concurente au lansat telefoane tot mai avansate, iar oamenii de afaceri si angajatii marilor companii vor mai multa performanta.
Gigantul bancar britanic Standard Chartered a decis in acest an sa dea angajatilor optiunea de a inlocui telefoanele BlackBerry cu iPhone-uri, masura care ar putea muta mii de bancheri la Apple.
Totodata, multi inalti oficiali francezi au primit smartphone-uri criptate special, dupa ce o agentie de securitate a recomandat ca ministrii si presedintele Sarkozy sa nu mai foloseasca BlackBerry, din cauza problemelor de securitate.
Nokia este inca lider pe piata globala a smartphone-urilor, cu o cota de 40%, urmata de RIM, cu 19%, si Apple, cu 14%.
Sursa: Jurnalul National