Antena Căutare

Creste numarul retailerilor care distribuie soft piratat: Selgros se alatura Altex, Domo si Cora

In medie, anual, in Romania au loc doar 30-40 de condamnari pentru distributie si utilizare de programe informatice fara licenta.

Selgros este ultimul mare retailer la care au fost descoperite nereguli in legatura cu distribuirea de software fara licenta, a declarat Magda Popescu, avocat al Business Software Alliance (BSA), organizatie care se ocupa de promovarea unui univers digital sigur si legal, la care au aderat marii producatori de software. IT&C

Mai multe controale ale Politiei au scos la lumina nereguli in ceea ce priveste distribuirea de software fara licenta chiar in „ograda" marilor retai­leri, cum ar fi Altex - Media Galaxy, Domo, Cora. Ulti­mul intrat pe aceasta lis­ta este Selgros, care a facut exact acelasi lucru. „Au avut loc doua verifi­cari in luna iunie si s-a descoperit software preinstalat fara licenta pe calculatoarele vandute. Acestea sunt con­cluziile proceselor verbale ale Poli­tiei care au ajuns la noi. La ce con­cluzie va ajunge instanta, vom ve­dea", a decla­rat Magda Popescu. Anterior, in cazurile Altex, Domo si Cora, in urma verifica­rilor au rezultat indicii ca angajati ai acestor retele de magazine au fost implicati in preinsta­larea si distribuirea de software nelicentiat pe PC-urile van­dute.

In cazul Altex a existat chiar o con­dam­nare a unui angajat la un an de in­chisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei; angajatul si com­pania au fost, de asemenea, obligati la plata unor despagubiri in valoare de 5.000 de euro. Celelalte cazuri sunt in curs de investigare. „Retailerii trebuie sa demons­treze ca nu au nicio implicare si ca angajatii au distribuit software pira­tat fara stirea conducerii. Insa in mo­men­tul in care retailerii au aceeasi conduita in mai multe locatii, nu am cum sa nu ma gandesc ca este cel putin tolerata practica. Nu-mi permit sa afirm ca toate aceste lucruri se intampla cu acordul tacit al retailerilor, dar daca avem sase cazuri, atat la Altex, cat si la Domo, iar verificarile s-au facut in aceleasi locuri la interval de cateva luni si am descoperit un angajat diferit care se ocupa cu astfel de practici, trebuie sa existe o anumita toleranta sau neglijenta din partea retailerilor", mai spune reprezentantul BSA.

Valoarea softului nelicentiat, 195 de milioane de euro

Articolul continuă după reclamă

Valoarea comerciala a software-ului nelicentiat instalat pe PC-urile din Romania a crescut de la 183 de milioane de dolari la 195 de milioane de dolari la finalul anului 2010, arata un studiu al BSA. Totusi, rata pirateriei software a scazut anul trecut la nivelul tarii noastre cu un procent, la 64%, arata datele BSA. In ultimele noua luni BSA impreuna cu ofiterii si procurorii specializati in materia drepturilor de proprietate intelectuala au investigat peste 40 de cazuri de distributie neautorizata de programe pentru calculator, atat de catre societati comerciale, cat si de persoane fizice. In 17 asemenea cazuri, ca urmare a probatoriului administrat, instantele judecatoresti penale au decis ca persoanele implicate sa despagu­beasca titularii de drepturi de autor carora li s-au adus prejudicii cu peste 440.000 de euro si, in plus, au primit si condamnari la amenda sau inchisoare cu suspendare de pana la trei ani. Valoarea prejudiciilor creste la aproxi­mativ 516.000 de euro daca sunt luate in calcul si companiile descoperite ca utilizatoare de software nelicentiat, numarul condamnarilor urcand la 26, mai spun oficialii BSA.

Ce intereseaza este fapta penala, nu neaparat prejudiciul cauzat. Spre exem­plu, daca este vorba despre unu, doua, trei programe preinstalate, prejudiciul nu este foarte mare. Dar este mai degraba o infractiune de pericol: se genereaza pira­terie, se incurajeaza concurenta neloiala", explica Magda Popescu.

Proprietatea intelectuala nu este apreciata

„Am vazut de multe ori aceasta atitudine la persoanele prinse. Nu li s-a parut ceva deosebit, acestea neconstien­tizand ca furtul de proprietate intelec­tuala este la fel ca acela de proprietate materiala. Oamenii fac clar diferenta intre proprietate intelectuala si mate­riala, desi acestea sunt protejate penal exact la fel: pedeapsa minima este tot de un an de inchisoare", mai spune Magda Popescu, mentionand ca schimbarea de mentalitate este destul de mica si este, de obicei, impusa cu forta. „Un exemplu: a avut Microsoft acum cativa ani, cand a lansat o versiune de Windows, un pro­gram prin care oferea 20.000 de licente gratuite, insa utilizatorii erau nevoiti sa se inscrie pe site. Li s-a parut greu sa se inscrie insa, sa astepte cateva zile inainte sa poata folosi softul respectiv. Pentru ei a fost mult mai simplu sa descarce programul prin file sharing. Astfel, Microsoft nu a avut succes cu aceasta initiativa, chiar daca ofereau softul gratuit. Este si foarte multa comoditate si ignorarea riscurilor si a caracterului penal al acestor fapte", conchide oficia­lul BSA.

sursa: financiarul.com

foto: financiarul

.

Compania Apple a deschis sezonul de reciclari... Ochelarii EX 3D sau cum sa fii cool pe intuneric...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x