In septembrie 2011, savantii Centrului European de Cercetari Nucleare din Geneva (CERN) au publicat rezultatele experimentului "Opera", care aratau, in premiera, ca viteza neutrinilor este superioara celei a luminii, contrazicand astfel teoria relativitatii, conform careia viteza luminii reprezinta o limita ce nu poate fi depasita.
In cadrul experimentului Opera, specialistii au testat viteza netrinilor pe o distanta de 730 de kilometri, ce desparte laboratorul CERN de laboratorul subteran Gran Sasso, proiectandu-i prin scoarta terestra. Iar particulele au ajuns la destinatie cu un avans, teoretic, de aproape 60 de nanosecunde inaintea fasciculelor de lumina.
Acum insa, cercetatorii din proiectul stiintific Opera au recunoscut faptul ca rezultatele lor au fost eronate, din cauza abaterilor aparatelor de masura.
"Primele date masurate pana in 2011 cu fascicule de neutrino intre CERN si Gran Sasso au fost revizuite, tinand cont de efectele avute de instrumentele atestate", au explicat cercetatorii. "O imagine coerenta a aparut gratie datelor anterioare si noilor masuratori, care au evidentiat o viteza a neutrinilor coerenta in raport cu viteza luminii", au explicat acestia.
"Corectia" vine dupa ce, in februarie 2012, fizicienii care au analizat instrumentele implicate in proiectul Opera au emis ipoteza potrivit careia primele rezultate au fost "falsificate" din cauza unei conexiuni defectuoase dintre un aparat GPS si un computer.
Iar verificarile intreprinse de savantii din echipa Opera au confirmat prezenta acestei conexiuni defectuoase, care a "scurtat" timpul parcurs de particulele neutrino cu 74 nanosecunde in raport cu realitatea.
Foto: nikhathi.com