Facebook se confruntă cu noi probleme de securitate. 540 de milioane de date personale, parole, nume, și alte date de autentificare au fost lăsate la vedere, pe servere publice.
Date personale ale utilizatorilor folosite pentru autentificarea pe Facebook au fost stocate pe servere publice de Cultura Colectiva, o companie mexicană şi o aplicaţie numită “At the Pool”.
Informaţiile stocate de Cultura Colectiva includ nume de conturi, date de identificare şi istoricul activităţii utilizatorilor. Al doilea set de informaţii, deşi mai mic cantitativ, constă în informaţii mai importante pentru utilizatori, inclusiv peste 22.000 de parole.
Ambele seturi de date au fost stocate pe serverele Amazon S3 şi nu se ştie deocamdată cât au stat acolo sau cine le-a accesat şi ce a făcut cu ele. Cert este că Facebook le-a şters după ce a fost înştiinţată de compania de securitate care a făcut descoperirea.
Scandalul datelor personale de pe Facebook a luat amploare în 2018
Încă de anul trecut, Facebook încearcă să recâştige încrederea pierdută a utilizatorilor.
Anul trecut, în 2018, Facebook a precizat că numele și contactele a 15 milioane de persoane au fost comprimise. Pentru 14 milioane de oameni, hackerii au accesat informații precum sexul, localizarea, limba, statutul relației, religia, orașul natal, ora locală, data de naștere.
La momentul respectiv, eroarea din codul sursă al Facebook le-a permis hackerilor să fure token-urile de acces, practic chei digitale (digital keys) care le permit user-ilor să rămână autentificați pe Facebook fără a mai nevoie să apese Facebook login și să introducă de fiecare dată parola. Aceste chei de acces le pot permite atacatorilor să preia controlul asupra unor conturi ca și când ar fi titularii lor, dar Facebook a spus că nu se știe dacă s-a și întâmplat așa ceva.
De data aceasta, însă, vina directă pentru breșa de securitate Facebook o poartă două companii terţe, care au stocat o cantitate foarte mare de date personale la vedere aparent din greşeală, nu din rea voinţă.
Facebook a anunţat luna trecută că a rezolvat o eroare care a expus parolele a milioane de utilizatori în format text, în sistemele interne utilizate de angajaţii companiei.
Despre Facebook
Facebook are, lunar, peste 2 miliarde de utilizatori activi în întreaga lume. Instagram este parte a companiei lui Mark Zuckerberg, înfiinţată în 2004. Şi această platformă are mai mult de 2 miliarde de utilizatori activi în întreaga lume.
Cum sa alegi un ceas de dama... Greșeala făcută de toți! Facebook îți află parolele și descoperă totul despre tine! Specialiștii trag un semnal de alarm...