Pe langa televizoare 3D, tablet PC-uri, masini-robot si electrocasnice inteligente, CES-ul a dezvaluit si o noua etapa in lumea comunicatiilor mobile: telefoane mobile 4G si smartphone cu platforma hardware de... minicomputer.
E adevarat ca terminale 4G au fost prezentate si in 2010, dar anul care tocmai a inceput pare a fi adevaratul start comercial. In ceea ce priveste "umflarea" muschilor hardware cu platforma Tegra 2 de la Nvidia, am evitat folosirea sintagmei "superphone" (promovata la CES de diverse companii), pentru ca are deja o vechime de un an si a fost introdusa de Google-HTC o data cu lansarea Nexus One...
Revenind la 4G, HTC a prezentat trei noi terminale dedicate operatorilor americani: Evo Shift 4G, ThunderBolt si Inspire 4G. Daca modelul Shift functioneaza in retea CDMA2000 1xEV-DO (plus conexiune Wi-Fi/WiMAX), modelul Thunderbolt merge si pe LTE 700. Considerata telefonie 4G, tehnologia LTE (Long Term Evolution) trebuie sa asigure rate de transfer de pana la 100 Mbps. In Europa, primele retele de acest gen s-au dezvoltat in cateva zone din Suedia, Norvegia, Germania etc.
Tot in cadrul CES-ului, coreenii de la LG au dezvaluit doua noi telefoane mobile: Optimus Black si Optimus 2X. Cel din urma beneficiaza de arhitectura Tegra 2, fiind astfel unul dintre cele mai puternice terminale de pe piata.
Practic avem de-a face cu procesor cu doua nuclee ARM Cortex-A9 (navigare mai rapida pe internet si un grad de performanta mai ridicat), suport pentru dispozitive optimizate pentru Flash Player, functii de console si dispozitive multimedia.
Desi ne asteptam de la Sony Ericsson sa ofere informatii oficiale despre modelul inspirat din PSP (Xperia Play), compania a lansat Arc. Este un terminal echipat cu ultima versiune Android (2.3, Gingerbread), are un ecran de 4.2 inci si procesor la 1 GHz, asteptat si pe piata romaneasca in acest trimestru.
Tot articolul, in Jurnalul National