- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
In componenta aparatului mai figureaza o serie de cabluri, un emitator radar de mica putere, un receptor radar sensibil, si un ecran mai mare, similar unui monitor cu diagonala de 24 inch, pe care se pot vizualiza efectiv imaginile transmise.Tot acest echipament este montat pe un carucior mobil care poate fi plasat la o distanta de 15 - 40 de metri de locul pe care il observa.
Liderul proiectului, Dr. Gregory Charvat, a declarat pentru ABC News ca tehnologia a fost conceputa in ideea de a fi folosita de soldatii americani in timpul razboiului, in special in situatia unor confruntari urbane.
Dispozitivul functioneaza prin emiterea de microunde de mica putere. Semnalul va lovi in directia obiectivului, in acest caz un zid. De fiecare data cand o unda loveste peretele, doar o parte din ea este absorbita in interiorul zidului si o parte foarte mica trece prin el. Dupa ce undele trec prin zid, ele propaga tot ce este in spatele zidului si trec inapoi prin perete spre receptoarele radarului.
Pentru ca doar imaginile in miscare pot fi detectate, imaginile unor obiecte statice nu vor aparea pe monitorul dispozitivului. Imaginile apar sub forma unor pete rosii care se deplaseaza pe ecran, iar cercetatorii lucreaza in prezent la un algoritm care ar transforma aceste pete rosii intr-o imagine mai precisa.
Charvat a declarat pentru ABC News ca ideea ca oamenii sa poata vedea printr-un zid a stat a constituit initial tema tezei sale de doctorat la Michigan State University. Intrebat daca aparatul a primit vreun nume, cercetatorul a declarat ca pentru moment acesta se numeste TWIR - acronimul de la Through Wall Imaging Radar.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: createdigitalmotion.com