"Incercati doar sa va imaginati cum va creste durata de viata la o serie de obiecte, atunci cand pagubele pot fi remediate atat de usor", a declarat seful echipei de cercetatori, Cristoph Weder.
Secretul reparatiei sta in structura plasticului. Cel normal este compus din polimeri lungi inlantuiti si adunati impreuna prin legaturi covalente puternice.
Plasticul lui Wedder este insa diferit: este format din molecule mai scurte intercalate cu ioni de zinc. In forma solida moleculele nu sunt legate covalent, in schimb realizeaza conexiuni "lipicioase", formand lanturi lungi, care sunt legate de ioni de metal, informeaza green-report.ro.
Atunci cand lumia ultravioleta este indreptata spre materialul plastic, ea este absorbita de ionii de metal si transformata in caldura, care este suficienta pentru incalzirea locului respectiv si apoi repararea crapaturii.
In testele efectuate, echipa lui Weder a zgariat o bucata de plastic de 400 micrometri pana la adancimea de 200 micrometri. Dupa o expunere de 30 de secunde la ultraviolete, crapatura a disparut.
foto: green-report.ro